Днес, в Пловдив, се отбелязват 81 години от създаването на Парашутната дружина и формирането на Българските сили за специални операции. Събитието, което се проведе в градския център, беотличено с присъствието на високопоставени официални личности и заслужили военни.

Сред почетните гости на събитието бе и областният управител на Област Пловдив, инж. Илия Зюмбилев, който заедно с другите участници отбеляза значимостта на този момент за българската армия.

"Историята на специалните сили на България е свидетелство за несравнимия дух на нашия народ и за непреклонната му решителност да защитава ценностите си. Нека непрекъснато се вдъхновяваме от техния пример и да продължаваме да се стремим към по-добро бъдеще за всички нас." – сподели Илия Зюмбилев

Събитието бе официално открито от генерал-майор Явор Матеев, командир на "Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия.

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха наградени военнослужещи от двете формирования за техния изключителен принос и отлични постижения. Заслужилите получиха специални награди, сред които плакети, монети, икони и грамоти, свързани с тяхната служба.

В своето обръщение пред присъстващите, генерал-майор Матеев сподели исторически факти и предизвикателствата, пред които са изправени специалните сили от създаването им до днес. Той изрази убеждението си, че единството и сътрудничеството са ключът към успеха в тяхната мисия.

Събитието бе допълнено със специални награди като "картечен пистолет на Шпагин“ за полковник Роман Ромов за неговата преданост и служба.

Пловдивският митрополит Николай завърши церемонията с благодарствен молебен за здраве и изрази своето признание към военнослужещите за техния подвиг и саможертвеност в името на Отечеството.