47 млн. лева е разликата между очакваните приходи от местни дейности и получените средства за 2022 година в Община Пловдив. Това показва последният месечен отчет на бюджета на градските власти.

Това означава, че близо 22% от предвидените местни приходи не са били събрани от градските власти. Именно от това перо се финансират и всички капиталови и инфраструктурни вложения, които прави  кметът Здравко Димитров.  

При предвидени 221 млн. лева са събрани 173 мл. лева. До целия бюджет от 597 млн. лева са средства за делегирани от държавата дейности, както заплати и издръжка на училища и пари от европейски програми. Това се е отразило и сериозно на разходите, като от заложените 597 млн. лева са изхарчени 475 млн. лева.

Бюджетът на Община Пловдив винаги е равен, като всеки прогнозиран приход има такъв разход. Това означава, че като не се съберат определени средства, съответно не се и правят харчовете по отделните проекти.

Зам.-кметът Величко Родопски заяви, че Община Пловдив ще реализира само проектите, за които има средства. Така въпреки че има редица проекти, които са включени  в капиталовата програма на градските власти, това не значи, че те ще се реализират.

От недоборите от 47 млн. лева най-голямото перо са данъците – 25 млн. лева. В началото на 2022 година общинските финансисти са предвиждали 107 млн. лева, но са събрали само 82 млн. лева.

Най-голяма разлика е от данък придобиване. Всеки пловдивчанин, който си купува имот или автомобил плаща по 3% от стойността на сделката на градските власти. Вместо 45 млн. лева в хазната са влезли 35 млн. лева. Разлика от 8 млн. лева има от данък сгради и още толкова от налога за МПС-та.

От приходите от собственост при заложени 28 млн. лева са събрани 17 млн. лева. От глоби и санкции при предвидени 10 млн. лева са получени по-малко от 5 млн. лева. При продажбите  на общинско имущество от 6 млн. лева са взети около 2 млн. лева. Разлика от 4 млн. лева им в предвидените средства от общински такси.

Възможни са корекции по приходната и разходната част, когато бъде готов окончателния проект за отчета на бюджета за 2022 година, но  той няма да има съществена разлика.

Новият бюджет се очаква да бъде гласуван не по-рано от март-април, като той зависи преди всичко от това кога ще е готов държавният.  Месец след него може да бъде представен и макрорамката на Община Пловдив за 2023 година. Дотогава Община  Пловдив може да харчи месечно по 1/12 от бюджета за 2022 година. 

Със сигурност много от проектите, които бяха заложени в бюджета 2022 ще отпаднат, а нови едва ли ще се сложат. Изключение ще са трите проекта по Фонда за устойчиви градове – басейн „Младост”, Зоопарка и Дондуковата градина. С тях ще се изчерпа и възможността Община Пловдив да тегли кредити. По закон 9 месеца преди края на мандата не могат да се сключват договори за поемането на дългосрочен общински дълг.

Свършват ли парите на Община Пловдив? Големи проекти пред угрозата да бъдат замразениЗам.-кметът Величко Родопски заяви, че ситуацията е неприятна, но е и притеснителна