Камари с боклуци се събират на територията на Борсата в Първенец, но кой е виновен за замърсения терен се оказва спорен въпрос, защото управата и наемателите взаимно си подхвърлят обвинения. До медията ни бе изпратен сигнал, в който именно наематели се оплакват от условията на борсата. По думите им те плащат за наем, а всекидневно заварват мястото в купища боклуци и това доста ги смущава. В сигнала се разказва, че работното им място буквално прилича на сметище, което не се чисти и това не се явява нормална работна обстановка.

TrafficNews потърси директора на борсата Илия Гатев, който заяви, че се прави всичко възможно относно почистването на мястото, но наемателите изхвърлят много повече, отколкото трябва.

По думите му има определен лимит на отпадъци, който Общината е отпуснал.  Той обаче не се спазва от хората на борсата и самите те образуват големите камари от боклуци. Гатев заяви, че проблемът тръгва от стоката, която се заявява, но не се продава цялата и остатъкът отива на боклука. Това създава един сериозен и комплексен проблем по думите му.

По договор всеки от наемателите има право да изхвърля обем отпадъци на ден, който се равнява на  един контейнер тип „Бобър”. Това количество се излива в общи "лодки", които са разположени на определени места в обекта. Илия Гатев подчерта, че наемателите не го спазват  и всичко останало се захвърля извън обозначените за това места. ози боклук обаче, не може да се извози, защото надвишава дневния лимит и затова остава в обсега на борсата, като се разраства всекидневно.

Директорът на тържището обясни, че ако въпросният договор се наруши и някой бъде засечен от камера,  винаги бива глобяван.

„ Ние трябва постоянно да ги глобяваме, понякога не се засича кой точно хвърля и не може да понесе наказанието си.  За много неща си затваряме очите и затова не ги натоварвам, но има много отпадъци над капацитета.  Ако искат по-голяма чистота трябва да ги ангажираме да си викат фирми за извозване на боклука, който е извън лимита”, коментира Илия Гатев.

Според правилника на тържището, всички лица на територията  са длъжни да спазват изискванията за поддържане на реда и чистотата в обекта. Също така продавачите на тържището трябва да осигуряват за своя сметка почистването на ползваните от тях търговски обекти и площи, както и събирането и изхвърлянето на отпадъците на определените за тази цел места. Така, когато количеството на отпадъците е повече от капацитета на местата за изхвърляне на отпадъци, определени от Организатора, ползвателят сам организира тяхното  премахване и извозването им извън територията на тържището в рамките на текущия работен ден.

В заключение директорът заяви, че стъпка по стъпка се мисли за решаване на проблемите със сметта. Към момента има изградено депо за биоразградими отпадъци и амбалаж, което съвсем скоро ще заработи. По думите на Гатев има и друг проблем- депото за хартия е препълнено и не може да се смогне с извозването, защото материала е страшно много. Ръководителят на тържището добави, че работят и по това да се кандидатства по Евро програма за рециклиране на отпадъци.

Искам да добавя, че аз прекратих една дългогодишна практика. Преди време отпадъците се горяха , но това е опасно и не го подкрепям”, завърши Илия Гатев.

Наемателите обаче настояват тези, които превръщат борсата в сметище да бъдат наказвани от управата по-често, защото съвестните ползватели са заринати в боклука на нарушителите и търпят всекидневния проблем.