Още една глоба в размер на 1500 лева ще плати фирмата, която се занимаваше със събарянето на старата сграда на ул. "Любен Каравелов" 7. В края на май част от сградата рухна и затисна работник.

Припомняме, че около 12,50 ч. на 21 май е бил получени сигналът в МВР за инцидент в триетажната сграда - частен имот, която се намира на кръстовището на ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Радецки“. Установено е, че при извършване на ремонтни работи – премахване на гредоред между етажите, е пострадал 30-годишният работник. С помощта на пожарникари пострадалият е изваден от развалините.

Според първоначалните данни, той е паднал от стълбище, докато е изкъртвал с машина част от него. След инцидента мъжът е бил откаран с Спешния сектор на лечебното заведение. Първоначално е бил в травматичен шок, с рана на главата, но в съзнание. След като му е направен обстоен преглед обаче, лекарите са установили, че е поел удара от падането с главата и гръдния кош. 

Работникът, затрупан на ул. "Любен Каравелов", е с черепно-мозъчна травма, падал е 4 етажа

Няколко месеца след инцидентът, фирмата наета за събаряне на сградата - „Астра билдинг груп“ ЕООД, е получила наказателно постановление за извършено сериозно нарушение по Кодекса на труда. Оказало се, че пострадалият бил без трудов договор. Заради това провинение дружеството е санкционирано с 1500 лева.

Минимална глоба за фирмата съборила сградата, в която бе затиснат работник без договор в центъра на ПловдивНедоволни от глобата „Астра билдинг груп" ЕООД са подали жалба за отмяна до Районен съд

„Астра билдинг груп“ ЕООД се е сдобила и с второ наказателно постановление, отново по Кодекса на труда и отново за несключване на трудови договори. Този път е за останалите работници, които са се занимавали с бутането на сградата. Става дума за двама мъже, които още в деня на инцидента са разказали пред полицията и пред инспектора на ИТ, че получават 50 лева на ден надник, но все още не са сключили договори с дружеството.

Недоволен от санкцията, собственикът на „Астра билдинг груп“ ЕООД е подал жалба в Районен съд за отмяна на глобата. Мотивите – незаконност и липса на доказателства.

По време на делото бил разпитан управителят на фирмата, който заявил, че работници без договор на обекта няма. Въпросните лица, които били открити там идвали един или два пъти седмично на обекта, за да събират стари греди и строителни материали. Магистратите обаче не повярвали на показанията му, тъй като бил заинтересован от изхода на делото като служител на дружеството.

Разпитани били и двамата работника, които разказали, че именно те са извадили колегата си от руйните. Още едно противоречие между думите на управителя и доказателствата.

В крайна сметка след анализ на всички данни и показания, магистратите са потвърдиха наказанието от 1500 лева.