Инспекцията по труда санкционира фирмата, която се занимаваше със събарянето на старата сграда на ул. "Любен Каравелов" 7. В края на май част от сградата рухна и затисна работник.

Припомняме, че около 12,50 ч. на 21 май е бил получени сигналът в МВР за инцидент в триетажната сграда - частен имот, която се намира на кръстовището на ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Радецки“. Установено е, че при извършване на ремонтни работи – премахване на гредоред между етажите, е пострадал 30-годишният работник. С помощта на пожарникари пострадалият е изваден от развалините.

Според първоначалните данни, той е паднал от стълбище, докато е изкъртвал с машина част от него. След инцидента мъжът е бил откаран с Спешния сектор на лечебното заведение. Първоначално е бил в травматичен шок, с рана на главата, но в съзнание. След като му е направен обстоен преглед обаче, лекарите са установили, че е поел удара от падането с главата и гръдния кош. 

Работникът, затрупан на ул. "Любен Каравелов", е с черепно-мозъчна травма, падал е 4 етажа

Няколко месеца след инцидентът, фирмата наета за събаряне на сградата - „Астра билдинг груп“ ЕООД, е получила наказателно постановление за извършено сериозно нарушение по Кодекса на труда. Оказало се, че пострадалият, а и не само той, е без трудов договор. Заради това провинение дружеството е санкционирано с 1500 лева.

Недоволни от глобата „Астра билдинг груп“ ЕООД са подали жалба за отмяна до Районен съд.

По време на делото са били разпитани много свидетели, част от които работници на обекта.  Един от тях е разказал, че бригадата им била от осем-девет души. Задачата им била свързана със събаряне на сградата, пренасяне на тухлите и дървения материал. Те нямали трудови договори, но имали уверение от бригарира, че такива ще бъдат сключени. Нещо повече – изпратили снимки на личните си карти на въпросното лице по вайбър. Този човек им поставял конкретни задачи и следял работата им.
Имали ръкавици, жилетки, но не работели с машини, крики и лопати.
Заплащането се извършвало от шефовете редовно, но не знаел името на този шеф. Уговорката била да получават по 50 лева на ден, като работното време било от 8:00 до 17:00 часа, от понеделник до петък.

На седмият ден от започване на работа на строителния обект станал инцидент, при който едно от момчетата паднало от малка бетонна скара. 32-годишният бил от тяхната група, и той без договор.

Разпитан бил и техническият ръководител в „Астра билдинг груп“ ЕООД, който от две години е част от фирмата. Той не е бил на обекта по време на инцидента, а за него научил от бригадира. Ръководителят бил категоричен, че нямало хора без договори, които да работят за дружеството. Имало обаче и 5-6 човека, които идвали на обекта и събирали стари дърва, греди и строителни отпадъци. Точно такъв бил и пострадалият работник.

В крайна сметка още работници и свидетели разказали, че затиснатият 32-годишен е работил за фирмата. На мястото на инцидента е бил служител на Инспекцията по труда, който е констатирал, че намиращите се в сградата мъже нямат договори.

В крайна сметка преди дни Районен съд взе своето решение и остави без уважение щенията на „Астра билдинг груп“ ЕООД. Така те ще платят 1500 лева глоба, тъй като са длъжни при наемане на кое да е лице на работа, то последното и дружеството е трябвало да сключат трудов договор.