До края на деня трябва да бъде свалена информацията от черната кутия на разбилия се МиГ-29, в който загина майор Валентин Терзиев. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов. 

По думите му обаче информацията няма да бъде разкривана медийно, а ще бъде директно предадена на разследващите органи. На база на информацията ще трябва да се анализира какво се е случило в последните мигове от живота на Терзиев. 

"Черната кутия бе намерена, бе извадена от повече от 70 метра дълбочина и в момента е на кораб. След около 3 часа този кораб ще акостира на пристанище Варна и черната кутия ще бъде транспортирана със самолет до Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните", посочи той.

Терзиев е оптимист, че кутията е запазена, но все пак поясни, че има риск съоръжението да е компрометирано. 

„Външната обвивка на кутията е нарушена, но има основания да смятаме, че вътрешната е здрава и не е повредена. Това дава надежда информация да бъде снета още днес в рамките на деня“, каза министър Панайотов. „Ако вътрешната обвивка не е нарушена, „черната кутия“ ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, състоянието на средствата за управление, включително дали пилотът е предприел в някакъв момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията“, разясни министърът

Той коментира с по няколко думи случая с пострадал военнослужещ в Чешнегирово, по време на редовни парашутни скокове, водени от Съвместно командване на специални операции, в които участват курсанти от НВУ във Велико Търново.

Пострадалият, който не е участвал в парашутни скокове, а помагал на колегите си, бе в тежко състояние, но към днешна дата е изписан и е в добро здравословно състояние. 

Панайотов коментира още, че няма какво повече да се каже за нахлуването в частна база по време на учението в Чешнегирово. Той като нямало пострадали, а само уплашени хора, било направено всичко необходимо - извинения, предложени обезщетения на имуществени щети. 

 

Командоси объркаха Чешнегирово с Ирак, влязоха с автомати в частна фабрикаВидеокамерите на базата записали "десанта" на въоръжените до зъби мъже и реакциите на работниците