Работници в пловдивска машиностроителна фирма са се озовали в абсурдна компилация от сценариите на "Враг пред портите", "Блек хоук" и "Военна машина". На 11 май, работещите в цеха на фирма "КИМ Инженеринг" в село Чешнегирово, се оказали под дулата на автоматите на група чуждестранни военни. Въоръжените до зъби мъже им наредили на седнат на земята, след това "прочистили" помещението и се изнесли през оградата, показвайки знака на победата. В продължение на две седмици  собственикът на фирмата Марин Димитров изчаква някой от Министерството на отбраната да се свърже с него и да се извини на него и екипа му, но след като това не се случва, той подава жалба във Военна и Районна прокуратура- Пловдив. 

 

На 11 май в района на Чешнигирово се провежда въздушно десантно учение с участието на военни от САЩ и Италия. Според официална информация на Министерството на отбраната десантът се осъществява от военни формирования от двете държави. Българските военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада  осигуряват отбраната на летището.

 Десантът е в рамките на учението „SWIFT RESPONSE“, в което участват 2200 военни на САЩ и Италия и до 100 военни от българска страна. По време на изпълнение на задачите ще участват над 30 самолета и хеликоптера.  Ръководството на полетите се осъществява от летище Пловдив.

"Същият ден не бях в базата, тъй като имах работа в Пловдив. Но след това изгледах всичко на охранителните камери. Прилича на сцена от военен екшън. Мъжете говорят английски, но не знам от каква националност са. 6 от тях държат автомати, а един - картечница" разказва Димитров. Видеонаблюдението е запечатало атаката на военните, които са прескочили 3 метровата тухлена ограда . 

"Ние бяхме на машините и работехме. Изведнъж през вратата влязоха няколко човека с унифоми, насочиха срещу нас автомати и започнаха да крещят "Sit down". След това изкараха акъла на колегата в съседното помещение, защото ние поне ги видяхме, че приближават, а на него му изскочиха внезапно. Човекът вдигна ръце и седна. Беше много стресиращо" разказва Георги Нешев. 

"В района често се провеждат учения, но подобно нещо не се е случвало. Ако ни бяха помолили за съдействие, нямаше да откажем. Но ще предупредупредим хората, а не да се стига до инфарктни ситуации. Ами ако тук имаше някой с оръжие?! Може да стане голяма беля. И изобщо как някой си разрешава да влиза в частна собственост!" коментира собственикът. Същият ден Димитров отива до мястото, където военните провеждат учението и разказва на патрула на военна полиция за инцидента. След разговор с началник, военните полицаи  му обясняват, че нищо не може да се направи. Димитров изчаква две седмици някой от Министерството на отбраната да го потърси, но това не се случва. Вчера адвокатът му Борислав Мазнев е внесъл жалби във Военна и Окръжна прокуратура. "Нарушена е от една страна Конституцията, а от друга имаме заплаха за убийство - въоръжени мъже в частен имот, които насочват оръжие към невъоръжени хора" обясни юристът. 

Днес TrafficNews изпрати запитване до Министерството на отбраната, в което настояваме за коментар на ситуацията. До този момент отговор не е получен. Ще продължим да следим случая.