Тази седмица много важно решение ще бъде взето от Народното събрание, свързано повишението с около 30% на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. Това коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа в София.

Тази година бюджетът за отбрана на България е 2,05% от Брутния вътрешен продукт (БВП), а другата година, може би, бюджетът ще достигне до 2,5% от БВП, каза още Запрянов. Един от проектите за модернизация на армията е свързан с два нови многофункционални кораба на Военноморските сили на България. Първият кораб трябва да е готов 2025 г., а другият - до края на 2026 г., обясни служебният министър. 

Черно море е море на връзка между Изток и Запад, Азия и Европа и свободното плаване е важно за икономическия растеж. Черно море е част от стратегическите цели на Русия, каза Атанас Запрянов. По думите му Русия доминира много години в Черно море. Относно мините, които биват откривани в Черно море, той посочи, че никой не знае дали са умишлено изпратени или някаква неизправност.

Запрянов отбеляза и създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) между България, Турция и Румъния. Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаването на групата. По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година участват делегации от 42 държави и 8 международни организации, посочват от Министерството на външните работи.