Новата система за електронно таксуване в Синя зона от понеделник официално е в експлоатация. Това е първият продукт, който фирма „Тикси” трябваше да внедри през договора за 9,5 млн. лева за паркиране и градски транспорт.  Само за Синя зона и паркиране сумата е 2,5 млн. лева, които фирмата ще си вземе чрез таксите от плащанията.

Оказва се обаче, че новата система е същата като старата за шофьорите, само че нова. На брифинг в Община Пловдив  представителят на „Тикси” Николай Недялков, шефът на ОКТ Георги Стоилов и този на „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов представиха новостите в системата, която обаче е единствено за общинските служители.

Те вече са оборудвани с нови устройства, които ще отчитат автоматично таксите, както и санкциите при  скобиране или принудително репатриране. Целият софтуер на системата също вече е сменен и централизиран.

За самите шофьори обаче няма разлика.  На практика те ще продължат да си плащат по стария начин – с есемес и през паркоматите. Новите плащания ще са единствено през терминал на  контрольорите, там където няма още автомати за паркиране. Скоро обаче се очаква изцяло да бъде покрита Синя зона с тях.

Шефът на „Тикси” заяви, че те са изпълнили така наречената невидима част, която е да централизират всички дейности и да ги обединят в едно. Новостите за шофьорите трябва да дойдат след 3 месеца. Тогава от фирмата изпълнител ще пуснат приложението, чрез което шофьорите ще могат да плащат. Чрез него ще е възможно използване на банкова карта. 

Оказва се обаче, че модернизацията на паркоматите не влиза в обхвата на обществената поръчка. Те ще продължат да боравят единствено с пари, защото нямат необходимото оборудване.

Шефът на „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов каза, че са провеждали пазарно проучване за модернизацията на паркоматите, но не може да каже точна сума. Това представлявало устройства с клавиатури, които  се монтират на самите автомати за паркиране.  С други думи – безконтактни плащания няма да има след внедряването на новата система..

Тя няма да може да показва и свободните места в Синя зона и паркингите, но шофьорите ще можели да се ориентират според заетите места там през приложението.

Очаквайте докъде е системата за градския транспорт!

PR с нероден Петко, или как се изкарва цял мандат като зам.-кмет в Пловдив с една поръчка?Суперлативите към новата система за градския транспорт притеснително напомнят случилото се с „Индра”

 

Паркираме с новата умна система в Пловдив от септември, година ще трябва да заработи билетната в градския транспортЦената на билетите, закупени от шофьорите на автобуси, ще се увеличи, категоричен е Чонов

Надграждането на „Индра”: „Тикси” прибира 9,5 млн. лева, взима и по 20% от SMS-те за Синя зонаОтвориха ценовите оферти за новата система за градския транспорт