Върховният административен съд потвърди решение на КЗК, с което се отменя фирмата изпълнител за обновяването на цял квартал в Пловдив.  Още през лятото на 2023 година район „Централен” пусна обществена поръчка за ремонта на ВиК мрежата,  улиците, тротоарите и паркингите в карето между бул. „Пещерско шосе”, бул. „Копривщица”, ул. „Данаил Юруков ” и бул. „Свобода”.

На процедурата се явиха два консорциума ДЗЗД "Леденика 2023” с водещ партньор „Грома холд” и ДЗЗД "Младежки хълм" начело , на който е „Геострой” АД. Комисията към район „Централен” избира първата компания, като отстранява от участие други участник.

Причината е, че "Геострой" АД - един от участниците в ДЗЗД "Младежки хълм",  участва в друго сдружение, което е изпълнявало поръчка с Община Бяла за регионална система за управление на отпадъците в регион Борово.  Договорът е бил прекратен, като Община Бяла  предявен иск за неустойка срещу изпълнителя, в размер на 3, 4 млн. лева без ДДС - приблизително 22% от общата стойност на договора. Въпреки че две инстанции са се произнесли в полза на компанията, все още ВКС не е дал своята санкция. Поради това от комисията в район „Централен” са преценили, че тя не отговаря на изискванията в ЗОП за надеждност и са я отстранили.  

КЗК приема това отстраняване за неправилно, а ВАС го потвърждава,  тъй като има висящо производство все още и компанията не може да влезе в графата за липса на надеждност.

Така от съдът връщат поръчката отначало – за разглеждане на техническите предложения на двете фирми.  

Поръчката е за 4 млн. лева, като проблемите в зоната са от на 30 години, като причината е остарялата ВиК мрежа. Тя трябва да бъде изцяло обновена, като в това число влиза и подмяната на колектор, като ще се търсят средства през МРРБ.

В техническото задание е дадено реконструкцията на улиците „Леденика”,” Върховръх” „Данаил Юруков”  с прилежащите им паркинги и тротоари, както и реконструкция на пространството, заключено между ул. „Леденика“ и ул. „Върховръх“ за паркинг, с ориентировъчна  обща квадратура тротоарна и пътна 16 380 м2, от тях за реконструкция на тротоарна настилка около 9 950 м2, включително алеите пред блоковете.

Също така да се обнови северния тротоар на бул. „Свобода” в участъка от бул. „Копривщица” до бул. „Васил Априлов” ориентировъчна площ 3700кв.м.-с велоалея от бетон 2.5м.  Площи за озеленяване  и рехабилитация в зоната, които трябва да се облагородят са около 11 000 кв.м.

В поръчката е записано, че бъдещият изпълнител трябва да разработи  инвестиционен проект, като засегне всички обекти на интервенция от елементите на градската среда. В това число -  благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на  площадки и зелени площи за широко обществен озеленяване