Върховният административен съд отмени решението на съда в Пловдив за потвърждаването на финансовата корекция на Общината за системата на „Индра”.  През август 2023  Административният съд потвърди  финансовата корекция в размер на 893 131 лева представляваща 5% от стойността на реално верифицирани разходи по договора с изпълнителя „Индра Системс”  .

Въпросните пари бяха взети от бюджета на Община Пловдив още през декември 2022 година, като тогава дори ЧСИ пусна запор на сметките след изпълнителен лист от МРРБ.

Община Пловдив все пак ще връща близо 900 хиляди лева за неработещата система за електронно таксуване в автобуситеАдминистративният съд потвърди финансовата корекция от

По време на делото от Управляващия орган са заявили, че корекцията е заради неработещата система  за ел таксуване, както и пропуски в оборудването на автобусите и частично вярната информация по таблата. Те са направили две проверки през 2019 и 2020 година, когато проектът е бил в 5-годишен период на устойчивост.  Според проверяващите състоянието на системата в градския транспорт в Пловдив е поради лошото финансово управление.

ВАС обаче са отменили решението на Административния съд. Причината е, че  в него има преповтаряне съдържанието на административния акт в съдебното решение вместо собствен фактически и правен анализ на доказателствата. В мотивите е записано е, че приложимото право не замества съдебната проверка, която съдът е длъжен да извърши на всички основания и по отношение на всеки елемент от състава на нередностите, установени от административния орган.

Предвид изложеното, като е отхвърлил подадената от Община Пловдив жалба, съдът е постановил неправилно решение, което следва да бъде отменено, а делото - върнато на съда за ново произнасяне след извършване на пълна съдебна проверка за законосъобразност на оспорения акт по отношение на всички фактически и правни установявания на органа.

В същото време трета година се върти делото на Община Пловдив за връщането на парите от „Индра” в Окръжен съд – Пловдив. Градските власти заведоха частичен иск за 1 млн. лева от цялата сума от 20 млн. лева с искане парите да бъдат възстановени.

Като мотиви се дават неработещата система, както и липсата на кодове и достъп до нея след приключването на проекта.  На последното заседание обаче е възникнал казуса, че не може да се открие вещо лице, което да направи съдебно-техническа експертиза за системата и нейните компоненти. Поради това делото е отложено за месец март.