Ваксинирането срещу COVID-19 в Пловдив и областта живна. През последните дни имунизациите не падат под хиляда, а вчера през кабинетите са преминали 1311 души.

„Ежедневно имаме хора и за първа, и за втора игла. Повечето желаещи идват по-рано сутрин, докато все още не е станало много топло”, обясни пред TrafficNews заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Аргир Аргиров. 

Според медици, това се дължи на факта, че много хора ще прекарат лятната ваканция в чужбина. Доказателство е и по-големият интерес към еднодозовата ваксина на „Янсен”. Вчера в Пловдивска област с нея са ваксинирани 238 души.

Междувременно вчера Министерството на здравеопазването разпространи информация, която отговаря на въпроса трябва ли преболедувалите COVID да се ваксинират.

При липса на данни относно ефикасността на една доза от ваксините срещу COVID-19 при преболедували, във връзка с предвиденото доминиране на Делта варианта с потенциал за избягване на имунния отговор, ECDC съветва да се прилага пълният курс на ваксини при всеки с риск от тежко протичане, независимо от предходна COVID инфекция.

Дори и да сте преболедували, трябва да се ваксинирате, когато ви предложат ваксина. Защитата, която всеки придобива след инфекция с COVID-19, варира и все още не знаем колко дълго продължава естественият имунитет. Дори и да сте преболедували, е възможно - макар и рядко, отново да се заразите и заболеете. Проучванията сочат, че ваксинацията осигурява силна допълнителна защита към имунитета на преболедувалите, посочват от министерството.