Почетно консулство на Румъния в Пловдив беше официално открито в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Лентата прерязаха посланикът на Румъния у нас Н. Пр. Бръндуша Предеску, кметът на Пловдив Костадин Димитров и почетният консул д-р инж. Димитър Белелиев.

На тържеството присъстваха заместник-председателят на 49 Народно събрание Никола Минчев, кметът на Пазарджик Петър Кунински, депутати, дипломати, представители на местната власт. 

"България и Румъния са разделени от една река, но мостовете ни сближават. Почетното консулство е още един мост да си сътрудничим. Добре дошли в Пловдив" - каза в приветствието си кметът Костадин Димитров. 

Посланичката на Румъния Бръндуша Предеску отбеляза, че в момента двете страни са изправени пред редица предизвикателства, намирайки се близо до район на война.

"Правим най-доброто и работим в сътрудничество. Изключително е важно, че президентите на Румъния и България на 15.03.2023 г. подписаха в София едно важно споразумение. Двустранните отношения, градени 1000 години, сега добиха ново измерение и се превърнаха в стратегическо партньорство. В рамките на този договор за сътрудничество откриването на почетно консулство е логична стъпка" - заяви Нейно Превъзходителство. 

Дипломатката пожела успех на д-р инж. Димитър Белелиев и отбеляза, че Румъния вече създава мрежа от почетни консули, тъй като освен в Пловдив има представителства в Силистра и Бургас. 

"Двустранните търговски и икономически отношения между Румъния и България се развиват динамично. Потенциалът в образование и културен обмен е огромен. Двустранният туризъм е основа за развитие на нашите отношения. За мен е голяма отговорност да бъда почетен консул на Румъния в България. Ангажирам се да работя в полза на двете страни" - заяви почетният консул Белелиев.

В приветствието си заместник-председателят на парламента Никола Минчев отбеляза, че почетният консул е мост между културните, образователните и бизнес връзките на две държави. 

Почетният консул в Пловдив д-р инж. Димитър Белелиев има близо 30-годишен опит в енергетиката, той е и най- големият вносителна кибрит в страната. Консулството ще обслужва областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Седалището на представителството се намира в административната сграда на Международен панаир Пловдив.