Всяко чудо за три дни! Популярната фраза илюстрира ситуацията в квартал Капана, два месеца след засилените полицейски проверки, провокирани от подписка на живеещите в района. Обитателите на Капана са категорични, че старите проблеми отново са налице, шумът от заведенията е до три часа, само че сега вече е "законен". Пияни компании си допиват по градинките до 6-7 часа, възмущават се хората. 

"Днес, 26 септември се обадихме до Общинска полиция и Четвърто РПУ - никой от тях не реагира. Няма държава. Пълен хаос. По телефона от Четвърто ни казаха, че всички заведения имали удължено работно време до 2 и 3 часа. Представете си в жилищен квартал по прозорците на хората са се разположили десетки маси. Не е морално. Не е етично. Хората искат да си починат от тежката работна седмица, но феодалите на Пловдив не желаят да чуят. Те спят дълбок сън" пише изнервен пловдивчанин в групата на живеещите в Капана. 

"Полицаите дойдоха, всички мълчаха, не приказваха даже- гробна тишина, после нищо. Накрая казаха, ама вие живеещите в квартлата няма ли да започнете да ги съдите? И си отидоха . това е ... Днес 20 септември както и вчера се обадхиме на Общинска полиция за шумовия терор, но от там казаха, че няма дежурен екип и ни посъветваха да се обадим в Четвърто РПУ. От там казаха, че ще изпратят екип" оплаква се друг жител на Капана. 

Началникът на Общинска полиция Костадин Костов потвърди, че през уикенда дежурните патрули са били пренасочени към Лаута, където преди седмица бе Народния събор, а тази седмица се проведе фестивалът "Пловдив- древен и вечен". 

В края на юли в район "Централен" бе проведена срещу между представители на живеещите в Капана и собственици на заведения. Обитателите на квартала се оплакаха от шумов терор, а предприемачите - от полицейски репресии. 

Собствениците на заведения тогава заявиха, че основните проблеми в квартала идват от клиентите на нон стоповете в района, от които младежи си купуват алкохол и оставайки навън, вдигат шум. Общинската наредба изрично забранява консумацията на алкохол на обществени места, но тук вече трябва да се намесят полицията и Общинска  охрана, които следят за спазването на ограниченията.   

"И на нас не ни харесва по улиците да има пияни, които да вдигат шум. Но това не са клиенти на заведенията. Ако заведенията затварят в 23, то ще останат да работят само нон стопите и няма да има никакъв контрол", коментираха ресторантьорите. 

Зам.-кметът Йордан Ставрев тогава заяви че ще поеме ангажимент да насити Капана с Общинска полиция и Общинска охрана.

"От днес ще създадем организация постоянно да има патрулна двойка, която да работи само там", заяви той. Началникът на Общинска полиция Костадин Костов коментира, че всъщност Капана е една от най-привилегированите зони в града и там има денонощни патрули. След срещата той е изпратил писмо до Ставрев, в което предлага удълженото работно време на заведенията да бъде ограничено до 1 часа. 

Очевидно обаче крехкото примирие отново е нарушено и шумът продължава до сутринта. Кой е виновен за това може да бъде установено само ако институциите изпълняват ангажиментите си.