Капана - любимо място за разходка на пловдивчани и задължителна спирка за селфи на всеки турист, пристигнал под тепетата. Специфичен и уникален, кварталът в сърцето на града, концентрира в себе си хора от различни етноси, социални групи. Лабиринтът от тесни улички приютяват кафенета, ресторанти и малки бутикови магазини, както и десетки млади хора, решили да инвестират или да работят там. Капана бе включен в Платформата, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата, а проектът заложен в нея бе "Квартал на творческите индустрии“. Целта му бе да развие потенциала на градската зона като "място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт".

Дали проектът е изпълнил точно тази цел си е дискусионна тема. Факт е, че кварталът вече е една от емблемите на града. Той е домакин на концерти, изложби, градски фестивали, улични представления. Наред с това обаче продължава да бъде и жилищен квартал,  което е в основата на трупащото се напрежение в Капана. Натрупаните емоции през последните няколко дни бяха трансформирани в подписка, в която живеещите в квартала възроптаха срещу шума и тормоза. Над 100 души са се подписали под писмото, изпратено до кмета Здравко Димитров и районния кмет Георги Стаменов. Те се оплакват от силна музика, пиянски изцепки и шум до 4 часа сутринта. "Всяка седмица, по 2-3 вечери ние нямаме спокойствие и сън поне до 4 сутринта, поради прекалено силната музика с мощни уредби като за стадион. Така също и от пиянската глъчка и побоища. Улиците и дворовете ни са тоалетни" пишат жителите на Капана. 

"Преди няколко вечер младеж на 2-3 промила се качи на електрокар и обиколи квартала с него. Цяло чудо е, че никой не пострада", разказва Ивайло Кунев. Съпругата му Антония се възмущава, че имат дете на 9 години, което всяка вечер се буди в 3 от шума навън.  "Натъквала съм се на изумителни сцени -  виждам как пред входа ми някакви хора правят секс, сутрин пред вратата намирам повръщано. Не смятам, че това е нормално", казва тя. Възрастна жена от ул. "Загреб" , твърди, че е била заплашена с палеж, след като в 4 часа направила забележка на посетителите на заведението, което се намира под нейната къща.

Живеещите в Капана настояват работното време на заведенията в квартала да бъде до 23 часа, а ако имат удължено такова - то да важи само за вътрешните зони.  

От другата страна са собствениците на заведения, които смятат, че при обвиненията са преекспонирани, а някои дори допуснаха, че подписката е фалшифицирана. Други, с по-богата фантазия, заподозряха световна конспирация. Те негодуват срещу системните проверки, които пловдивската полиция предприе през последната седмица. Смятат, че униформените стресират техните клиенти и най- вече чужденците. Повечето от тях са категорични, че спазват закона и правят всичко възможно, за да намалят нивата на шум. На ул. "Христо Дюкмеджиев" заведенията работят без музика. Собственикът на заведение на ул. "Братя Пулиеви" Ивайло Цанов е категоричен, че концертите, които организира през уикендите приключват преди 23 часа. 

Самите собственици обаче признават, че не всички техни колеги са изрядни и не са малко тези, които работят без необходимите документи и пускат силна музика. Факт е, че след първия ден на полицейските проверки, в няколко заведения вкупом са подали молби за удължено работно време.  Предприемачите смятат, че в топлите месеци трудно биха успели да накарат клиентите да се затворят вътре в заведенията, защото повечето хора, предпочитат да се забавляват навън. "Едва оцеляхме по време на пандемията, защото наемодателите, които сега протистират, дори не си направиха устата да ни свалят наемите. Ако тези проверки продължат по същия начин, това ще е фатално за бизнеса ни" коментират те. 

И двете групи нямат високо мнение за "опозицията". Жителите на Капана наричат собствениците на заведения "парвенюта" и "олигарси" , а от другата страна се използват определения като "алчни реститути", "луди баби" и "анонимници". 

Разбира се, и двете страни са далеч от истината, но трупаното с години недоволство е причина емоциите да ескалират. 

Къде е пресечната точка и може ли да бъде намерен консенсус? Това ще стане ясно в четвъртък, след като граждани, ресторантьори и представители на различните институции се срещат в район "Централен". 

Какво разказват живеещите в Капана вижте във видеото:

 

Какккакагадска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт.

Пе част от програмата на Пловдив- Европейска столица