Община Пловдив смята да озелени и облагороди над 70 пространства в 6-те района на града. На предстоящата сесия на местния парламент ще се гледа предложението на зам.-кмета по екология Иван Стоянов за кандидатстване по проект за по-чист въздух по оперативна програма “Околна среда".

Стойността му е за близо 11 млн. лева, като допустимите дейности са оформяне на зелени покриви, зелени спирки, озеленяване с дървета и храсти, затревяване върху терени общинска собственост - улици, булеварди, училищни дворове, детски градини, паркове, площадки, междублокови пространства. 

След среща с районните кметове са били обособени над 70 места, които в момента са т.нар. кални петна. Всички те са вкарани в проекта, по който ще кандидатства Община Пловдив. Повечето от тях са междублокови пространства и такива между основните пътни артерии. Въпреки желанието да се даде голям парк за обновяването, това не е било възможно, тъй като отредените терени за нови места за отдих, нямат необходимия статут.

Към всеки проект за терен, който е представил Община Пловдив, ще има възможност до 30% от финансирането да е за поливни системи. Водоизточниците обаче ще трябва да бъдат осигурени от градската администрация.

Срокът за приключването на проекта е 60 месеца, а според изискванията в следващите 5 години на терените не може да строи или да се реализира търговска дейност.