Обявеният като пилотен  проект за България – за по-голяма сигурност на учениците в Пловдив, официално стартира на 15 септември. Кметът Здравко Димитров е подписал заповед, с която да се създаде необходимата организация за обезпечаването на обществения ред. 

Тя е във връзка с инициативата на „Трафик СОТ”, към която се присъединиха другите най-големи охранителни фирми в Пловдив – „Алфа СОТ” и „Даикс СОТ”. В нея патрули на охранителните  фирми ще  се  съдействат за пресичането на наркоразпространението,  както и други  противообществени прояви.

В заповедта на Зико се посочва, че трите фирми ще бъдат включени в организацията по осъществяването на обществения ред, заедно със звената Общинска полиция, Общинска охрана и МВР.  

От 15 септември ще се засили контрола, както и превенцията в общинските училища, които са над 50 на брой. За тез цел от трите  охранителни фирми ще променят стоянките на патрулите си, както и обходите им, така че да се близо до училищата в периодите, когато има най-голямо струпване на ученици -  преди и след учебните занятия, при размяна на смените и големите  междучасия.  През това  време  охранителите ще следят за съмнителни лица или поведение,  а ако забележат нередност ще сигнализират на МВР. При  нужда също така ще се намесват, ако видят противообществени  прояви, конфликти между ученици и други  рискови ситуации.

Частните охранители няма да арестуват или задържат хора, но ако видят съмнителни лица, които  се въртят често около училищата, като  предават или взимат различни  пакети или други предмети, то ще бъде сигнализирана полицията.  

Повече за инициативата:

Без аналог у нас: Частни охранителни фирми в Пловдив пазят учениците от дилъри на дрогаОбщина Пловдив и трите най-големи СОТ-а ще следят за обществения ред в училищата