Две групи ученици от пловдивската Национална търговска гимназия проведоха в първата десетдневка на април производствена практика в държави от ЕС по програма „Еразъм+“, проект „Усъвършенстване на професионалните умения и компетентности чрез европейска практика“.

Първата група осъществи практика по програма „Бизнес администрация със счетоводен софтуер“ в Севиля, Испания. Участваха 15 ученици от XI клас, специалности „Оперативно счетоводство“ и „Икономическа информатика“.

Групата извърши практически дейности с помощта на специализиран счетоводен софтуер – въвеждане на данни от документи за първични записи (управление, артикули, доставчици, клиенти, персонал), регистриране на събития и сделки, описване на счетоводните регистри, записване на събития и транзакции за продажби, фактуриране, изпълнение на практически задачи за покупко-продажби на земя, стоки, изделия и материали.

Обучението приключи с провеждане на изпит по теория и практика, на който учениците демонстрираха блестящи резултати. Ръководители на групата бяха М. Филипова и Т. Стойчева.

Втората група се потопи в динамиката на реалната производствена атмосфера с провеждането на практика на работни места във фирми в Брага, Португалия.

Петнадесет единадесетокласници от специалностите „Съдебна администрация“ и „Митническа и данъчна администрация“ стажуваха в местни фирми. По време на стажа учениците извършиха инвентаризация на компютърна техника, обработиха документи на ученици - организация и подредба в архива спрямо класа на учениците, придобиха опит в работата с книга от архива, решаваха задачи с помощта на счетоводен сметкоплан, провериха отчетите за месеците януари и февруари 2024 г. за липси и неточности, подредиха архива, изготвиха плаки и сайтове със стоки за продажба и т.н.

Ръководители на стажуващите бяха Т. Делгадо-Монсерат и К. Бобева.

Учениците и от двете групи валидираха своите компетентности чрез получаване на сертификат Europass - документ, в който са описани знанията и уменията, придобити в друга европейска страна.