Студенти от Пловдивския университет организират дискусия на тема "Альоша - освободител или поробител". Събитието е насрочено за 16 април, в малката конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов". "Темата е важна за града и смятаме, че трябва да бъде разгледана в различни аспекти и в спокойна обстановка. Решихме да поканим изявени общественици, които защитават всяка една от тезите, които са коренно противоположни, за да могат да изложат с факти своите позиции. А защо не и да потърсим някакво решение, което би удоволетворило всички пловдивчани", заяви студентът по политология Рамис Мюмюн.

Младите хора обаче се оказали изправени пред сериозен проблем. Те поканили адвокат Станислав Станев , който е и преподавател по международно право, да се включи в дебата, тъй като той е изразявал скептична позиция, че на най- високото място на Пловдив не бива да стои символа на армията, окупирала България и причинала най- позорния период в историята ни. 

В опитите си да намерят негов опонент, който да защити тезата, че Альоша трябва да остане на тепето, защото премахването му ще оскверни  общата ни историческа памет и ще се принизи героичният подвиг на съветските войници, студентите удрят на камък. Те са отправили покани към известни професори, известни с категоричните си позиции, към депутати от БСП, към местното ръководство на БСП, но от всички места срещнали отказ и странни оправдания. 

"Само преди два дни бе проведен голям международен форум на тема "Да спасим Альоша", организиран от Русия и стана ясно , че в него са участвали доста български депутати от БСП. Там обаче всички са единомишленици и опоненти няма. Не мога да си обясня на какво се дължи страха за участие в дискусията. Надяваме се все пак до вторник някой да се престраши и да дойде. Ако не - ще го броим за служебна загуба!", коментира студентът Боян Видолов.