Два ремонта на основни пътища в Пловдивска област стартират от днес. През договора на АПИ „Европейски пътища” започват ремонта на още една отсечка от Околовръстния път на Пловдив и на 11 километра от пътя I-8 Пловдив – Садово.

Стартира и големият ремонт на пътя Пловдив – Хасково през договора на АПИОт „Европейски пътища” подготвят първия етап от Скобелева майка до Садово

Участъкът от Околовръстния път е от Пазарджишко шосе в Пловдив до АМ „Тракия“. Отсечката ще бъде затворена за движение и трафикът ще се пренасочва през Пловдив.  Строителните работи са част от започналия през 2021 г. поетапен ремонт на над 14 км от Околовръстния път на Пловдив

През миналата година бяха обновени близо 8 км от трасето между „Коматевско“ и „Асеновградско шосе“. В заключителен етап е започналият през юли т. г. ремонт от „Пещерско“ до „Коматевско шосе“. След приключването му ще се обнови и отсечката между „Пазарджишко“ и „Пещерско шосе“.

Затварят още един участък от Околовръстното на Пловдив, първият етап е на финалаДо края на септември от „Европейски пътища” трябва да приключи целият обходен път

Ремонтните дейности включват изпълнението на земни работи за подобряване на отводняването, усилване на пътната конструкция, полагане на нови основни и износващи асфалтови пластове, направа на бетонови канавки, отклонения и шлюзове, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. Срокът за завършване на ремонта на Околовръстния път е 30 септември 2022 г.

От 9 август до 15 септември т. г. ще се ремонтира 11-километрова отсечка от път I-8 Пловдив – Свиленград. Това е участъкът от пътен възел „Скобелева майка“ в Пловдив до кръстовището за Садово. Трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути.

Тежкотоварните и леките автомобили ще преминават от пътен възел „Скобелева майка“ в Пловдив по път II-56 Пловдив – Раковски, ще продължават по АМ „Тракия“ до пътната връзка за село Плодовитово при 165-ти км на автомагистралата, след което през селата Мирово и Милево ще стигат до Поповица и ще продължават по път I-8 Поповица - Свиленград.

За леките автомобили е осигурено и още едно обходно трасе: пътен възел „Скобелева майка“ в Пловдив - Ягодово - Катуница – Караджово - път III-8006 Кочево - Садово - път I-8 Садово – Поповица.

Проектът за ремонт на отсечката включва подобряване на отводняването, подмяна на асфалтовите пластове, както и ландшафтно оформление. Участъкът ще бъде с нова маркировка и ограничителни системи. Предвидените ремонтни дейности на път I-8 Пловдив – Свиленград са за около 10 млн. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство при пътуването, но предприеманите дейности са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по отсечките.