Старческият дом „Свети Георги” в хотел „Дунав”, където в петък следобед избухна голям пожар, няма разрешително за работа. Нещо повече, миналата седмица от Регионалната здравна инспекция в Пловдив е издадено разпореждане да спрат дейност, което обаче не е изпълнено. „Старческият дом не отговаря на изискванията и по тази причина не е позволена регистрация”, съобщи пред TrafficNews директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя посочи, че лично ще сезира прокуратурата за случая. Днес пък е разпоредила проверка на място.

Припомняме, че огънят тръгна от 7-ия етаж на сградата, а само бързата намеса на пловдивските пожарникари предотврати трагедията, която преди три седмици се разигра във Варна. Старческият дом "Свети Георги" заема 5-я и 6-я етаж на сградата, която от години е в отчайващо състояние. Поради големия интерес, породен вероятно от конкурентната цена на услугата, собствениците са наели и 7-ия етаж, където са направили ремонт на стаите. И въпреки че нямат регистрация от здравните власти в града, те планират разширяване на дейността.

Всъщност пожарът е тръгнал от една от вече обзаведените стаи. В нея не е имало пациенти, но вътре според източници на TrafficNews са живели двама работници, които са правили ремонт на стаите.

Пожарът в хосписа в хотел "Дунав" едва не повтори трагедията във ВарнаОт персонала отказват коментар, пациентите - дезориентирани и изплашени

Причината домът да не получи регистрация са лошите битови условия, в които живеят възрастните хора. Периодично хората остават без вода, в някои от стаите няма санитарни възли, липсват климатици. Откакто е отворил хосписът през март тази година, е имало и множество случаи на заразени и починали с COVID-19. От РЗИ са издали предписание домуващите да бъдат настанени в други институции, но то не е изпълнено. Наложена е и глоба.

Фирмата, която стопанисва обекта, е „А 2017” ЕООД. Тя е регистрирана през 2017 г. във Варна с 2 лв. капитал. Собственик е Светльо Георгиев Черамов.

„Свети Георги” е част от верига хосписи със същото име, каквито има и във Варна и Девня. Криминалистите разследват съмнителната смърт на 64-годишен мъж, настанен в дома във Варна. Подозренията са за убийство, а заподозрян е друг обитател на хосписа. Пак там на 11 юли възникна голям пожар, при който загинаха четирима души.

Според коментари в социалните мрежи това се дължи на безхаберието на работещите в дома. „Майка ми е потърпевша от пожара в дома за стари хора „Свети Георги”. При настаняването ѝ в болницата за лечение, от пораженията от пожара разбираме, че е била лошо обгрижвана, недохранени, обезводнена, некъпана от два месеца”, пише млада жена след инцидента във Варна.

„Къщата на ужасите е най-вярното определение, както вече беше назован някъде из нета този т.нар. "дом". Таксата от 400 лв. за съжаление е пълна измама. Непрекъснато се измислят някакви допълнителни плащания, като зимен сезона от ноември до май ежемесечно 120 лв. за ток. Пране 50 лв., като абсолютно всичко (3 комплекта спално бельо и дрехи чисто нови, тоалетни принадлежности, бельо) даже и сапунът изчезнаха още първата седмица, като бяха заменени с дрипи, в които се обличат всички. Не знам защо се плащат 50 лв. всеки месец за пране, при условие, че дрехата, една и съща, се носи по 1 седмица без смяна. Къпят се веднъж в седмицата – неделя. Храната е под всякаква критика - домати с ориз, спанак с кисело мляко, приличащо на повърнато, месото в този дом е мираж. Допълнителната храната, която носим, се краде от санитарките. Допълнителна такса заради коронавируса също не беше пропусната – 60 лв. месечно за ръкавици. На върха на всичко, ни обвиниха някъде през май, че не сме платили някоя от таксите за ноември. После казаха, че не им работел компютърът и не можели да проверят. А как разбраха тогава, че дължим пари??? (Пазете си квитанциите задължително, защото нашата такса беше платена! Ако мине!) Медицинските сестри (2 на 260 човека, докторите не сме ги виждали, само по заявка) измислят собствено приложение на предписаното от личен лекар лечение, както и не спазват препоръките на производителя. Влизат в пререкания, когато им се направи забележка”, гласи друг отзив.

Причината за пожара в старческия дом на "Дунав" - неизвестна, полицията не изключва нито една версияДвама работници без договори живеели в стаята, от която тръгнал огънят

Екип на TrafficNews се опита да влезе в дома за стари хора в хотел „Дунав”. Достъпът ни бе отказан с аргумента, че това са противоепидемични мерки в условията на COVID пандемия. В момента не е разрешено да влизат странични лица. Обитателите се допускат с отрицателен PCR тест, а свижданията с близки стават под строг контрол със защитни маски и спазване на всички мерки, обясниха от дома. Разговаряхме навън с Дарина Димитрова, която се представи като медицинска сестра, изпълняваща длъжността управител.

 

Тя обясни, че в момента в дома са настанени около 60 човека, които са разпределени в стаи по двама или трима. „Всяка стая е със собствен санитарен възел, с подходящи условия за обгрижване на възрастните хора. Нямаме климатици, имаме вентилатори, с които се мъчим да се справим с жегата”, обясни Димитрова.

Тя посочи, че хората се чувстват добре след пожара в петък. Нито един от тях не е обгазен, някои дори не са разбрали какво се е случило. Някои от хората са лежащоболни, други са на крак. „Няма фатални последици от целия инцидент. Реагирано е навреме, бяха взети всички мерки”, заяви тя. И допълни, че персоналът сам е евакуирал хората от сградата. Тези, които са на легло, са били извадени на терасите. Всички са били под надзор. Единственият пострадал е собственикът Светльо Черанов, който по принцип не живеел в Пловдив, но точно в този момент бил тук.

„Излезе информация, че един човек е бил настанен в болница. Искам да уточня, че това не е човек от домуващите. Става въпрос за собственика. Той беше обгазен. Но вече е изписан от болницата, в добро здравословно състояние е”, обясни управителката.  

„Този дом има лицензи, които си важат, за дейността, която практикуваме. Те са си издадени в седалището в град Варна и който е трябвало ни е проверил и сме ги представили. Това са разрешителни, с които имаме право да практикуваме”, заяви Димитрова. Но отказа да ни покаже лиценза. Относно разрешителното за работа от РЗИ-Пловдив тя заяви: „Тепърва са сега проверките и разрешителното най-вероятно ще е налице”. На въпрос как са работили от март досега без това разрешително, тя отговори: „Не сме работили без разрешително. По принцип всичко е било в процес на действие и така. В момента точно от РЗИ идват на проверка и се уточняват нещата. Това е, което мога да ви кажа”.

Димитрова обясни, че сега, след пожара, обмислят дали да продължат с предвиденото разширяване на легловата база. Капацитетът на дома не е запълнен, но в момента не приемат нови хора, тъй като текат проверки.

Близките на домуващите са уведомени за пожара. Никой от тях не е пожелал да прибере своя роднина от дома.   

На въпрос имало ли е случаи на COVID-19 в дома, управителката заяви: „Вие сега за пожара ме питате и тръгвате към други теми – съвсем обширно да ме разпитвате. Във връзка с какво идвате да ме разпитвате – за разрешителни ли, за COVID-19 ли, за пожара ли? Нали казусът е един – пожарът, а искате обширно интервю да ви дам”. Тя все пак призна, че част от обитателите са преболедували коронавируса. Имало е и хоспитализирани, но ситуацията е овладяна, реагирано е адекватно по предписание на РЗИ. „Починали – не мога да кажа дали от COVID, или не. Това могат да го кажат само от болничното заведение. Не мога да ви кажа като статистика колко човека, тъй като там нещата са доста деликатни”, заяви Димитрова.