Изплашени и дезориентирани хора във видимо недобро здравословно състояние са скупчени пред хотел "Дунав", видя репортер на TrafficNews. Днес следобед, на 7- етаж на сградата, в която се намира старчески дом, избухна пожар, а само бързата намеса на пловдивските пожарникари предотврати трагедията, която преди три седмици се разигра във Варна. 

Старческият дом "Свети Георги" заема 5-я и 6-я етаж на сградата, която от години е в отчайващо състояние. Поради големия интерес , породен вероятно от конкурентната цена на услугата,  собствениците са наели и 7-я етаж, където са направили ремонт на стоаите. Всъщност пожарът е тръгнал от една от вече обзаведените стаи. Всяка от стаите е била оборудвана с пожароизвестителна система, която обаче не се е задействала или е била игнорирана. Затова сигналът за пожара постъпва в дежурната на пожарната сравнително късно. Стаята, откъдето е тръгнал огънят, е изпепелена напълно. Причината за пожара тепърва ще се установява. На място работят екипи на пожарната и полицията. 

Пациентите на дома, които са в по- добро здравословно състояние, са били евакуирани от етажите. По стаите обаче са останали хората, които са легло. Екипи на Спешна помощ дежурят и следят състоянието на възрастните хора. 

От персонала на хосписа отказват всякакъв коментар след инцидента. Те побързаха да заключат вратите към дома, игнорирайки всички въпроси на наш репортер. На място стана ясно, че собственикът /53 години/ е откаран в болница обгазен. Той е помагал на възрастните да напуснат сградата. Още четирима души са били прегледани на място – двама от персонала и двама обитатели на старческия дом, сред които жена на 80 години.

Наш екип научи още, че след приключване на разследването, възрастните хора ще бъдат върнати обратно в старческия дом. Междувременно коридорите на всички етажи, включително и партера са потънали във вода. 

Припомняме, че на 11 юли в дома за възрастни "Свети Георги" във Варна, който е на същите собственици, избухна пожар, в който загинаха 4 души, а 70 бяха обгазени. 

Служителите на дома не жалаят да коментират нито причината за пожара, нито дали подозират евентуална връзка между двете произшествия. 

По случая е образувано досъдебно производство, което освен причината за инцидента, ще трябва да установи и дали са спазени всички нормативи за откриване и поддръжка на подобен обект. TrafficNews научи, че един е откаран на разпит в полицията. 

Собствениците рекламират хосписа като дома с най- ниската такса. Месечната такса на пациент е 520 лева, което е с около 300 лева по-малко от средната цена в други старчески домове в Пловдив. Дали цената не е за сметка на качеството на услугата и безопасността на пациентите, вероятно ще раберем след приключване на разследването.