Станаха ясни всички общински съветници в Пловдив, след като от ОИК обработиха на 100% изборните протоколи. Най-голямата група е на ГЕРБ с 13 съветници, следвани от ПП – ДБ с 10. Трети е резултатът на „Съединени за Пловдив” с осем, а след това е изненадата на местните избори „Браво, Пловдив” през „Българска прогресивна линия с 5 –ма. Толкова имат и „Възраждане”.  БСП е следващата по големина  група с четирима съветници, като толкова има и от „Има такъв народ”. Най-малката група ще е на ДПС с двама общинари.   

От протоколите става ясно, че трима са разместили листите и влизат на предни позиции от „Съединени за Пловдив”,  ИТН и ДПС.

От сегашните общински съветници едва 17 ще повторят мандата си, като най-много са от „Съединени за Пловдив” – шестима.

Кои са съветниците?

В ГЕРБ има сериозна промяна в имената на общинарите, като единствено петима от сегашния състав на местния парламент ще се закълнат пак.  Въпрос е дали и кандидатът на ГЕРБ за кмет Костадин Димитров ще спечели изборите, катао  тогава ще се отвори още едно място за 14-ия в листата. Освен Димитров избрани  са още Йордан Илиев , Иван Стоянов, Димитър Колев, Радослава Ташкова, Стефан Шилев, Георги Василев, Атанас Узунов, Слави Георгиев, Вера Тоскова, Златин Велев, Аргир Аргиров и Спас Шуманов. Евентуално 13-ият може да е Гошо Къчков.

В ПП – ДБ няма разместване, като най-много преференции е събрал Манол Пейков - 991, следван от Веселка Христамян – 727.  В разпределението на партиите „Демократична България” имат шестима съветници, като освен Христамян в местния парламент влизат Веселина Александрова, Владимир Славенски, Добромира Костова, Йоно Чепилски и Борислав Матеев. От „Продължаваме промяната” имат четирима – бившият депутат Венцислава Любенова, Александър Ракшиев, Георги Рогачев и Николай Гюров.

В „Съединени за Пловдив” имат 8 съветници, но реално те са разбити на три формации  - ВМРО, ЗС „Александър Стамболийски” и „Кауза Пловдив”. От първата формация съветници са Славчо Атанасов, Владимир Кисьов и Стефан Послийски. 

При местната коалиция има разместване на листата, като на второ място отива 17-ия Тони Димитров от ЗС „Александър Стамболийски”, там са още Георги Колев и Кирил Търев.

Разместването на листата означава, че „Кауза Пловдив” ще имат едва двама – Георги Титюков и Констатин Георгиев, като третото лицето на партията – Едуард Сарафян остава извън ОбС.

Съветниците от „Браво, Пловдив” са Савина Петкова, Ерол Садъков, д-р Ангел Молев, Яна Димитрова и Борислав Инчев. Най-много  преференции имат Садъков – 690.

От „Възраждане” също имат петима съветници, като вероятно първите двама ще се откажат, тъй като са действащи депутати – Ангел Георгиев и Емил Янков. Това означава, че съветници са Елена Грозданова, Господин Апостолов, Виолета Константинова, Симеон  Петров и Иван Пенков.

От „Има такъв народ” също има разместване – Христо Йорданов от 11-ти става втори с 548 гласа. Там влизат още водача  Ивайло Димов, Димитър Арнаудов и Васил Петлешков.

Четирима са и съветниците на БСП  - Калин Милчев, Костадин Палазов,  Минка Сърнешка и Илия Гатев.

ДПС имат двама общинари , като също има разместване като Яшар Асан  от 6 отива на второ място с 313 преференции. Той влиза заедно с Али Байрям. 

Кой срещу кого в битката за кмет на район в Пловдив!Синът на Аян Садъков фаворит за "Източен", в останалите 5 района борбата е между ГЕРБ и ПП ДБ

Окончателно: Костадин Димитров и Ивайло Старибратов отиват на балотаж в ПловдивВижте резултатите при 100% обработени протоколи