Спортен клуб „Самодива“ осъди Националната агенция на приходите заради неправомерно наложена санкция. Школата за танци, чийто два обекта през септември бяха заплашени със запечатване, е обжалвало принудителната административна мярка пред Административен съд.

Припомняме, че при две проверки на приходната агенция през 2023г. бяха открити нарушения, които доведоха до актове и вкараха „Самодива“ в черния списък на данъчното законодателство. Бе наложена парична глоба от 3000лв. и бе разпоредена забрана за достъп за 7 дни.

На 1 август 2023г. в 18ч. е била извършена инспекция в залата им в кв. Кючук Париж, като на принципа „таен клиент“ служител на НАП си платили еднократна тренировка по модерни танци за възрастни на стойност 10 лева. Клубът обаче не издал бон поради липса на фискално устройство, както и не предоставил касова бележка от кочан. За извършеното плащане е издаден приходен касов ордер за заплатена „такса танци“. Последваща инспекция констатирала, че обектът има регистриран касов апарат, който се ползва за билети за състезание, но няма регистриран и въведен в експлоатация фискален апарат.

Втори обект на спортен клуб "Самодива" може да бъде запечатан след проверка на НАП-ПловдивВ нарушения с били хванати още търговски обекти под тепетата

Спортен клуб в Пловдив влезе в списъка с нарушители на НАП, подлежи на запечатванеПриходната агенцията заплаши със същата принудителна мярка четири дребни търговци в пловдивско село

В хора на делото, течащо в Административен съд, било установено, че в действителност сдружението не е изпълнило задължението си за въвеждане в експлоатация на фискалното устройство. Това задължение не е отпаднало заради правната форма, под която е регистрирано то, тъй като на територията на обекта в Кючук Париж все пак се извършва търговска дейност.

Съдът сочи, че сдружението е било длъжно да има легитимно устройство, но в конкретния случай е важно друго. Обектът на „Самодива“, обявен като юридическо лице с нестопанска цел, е бил санкциониран от НАП по няколко начина, като в случая – взимайки предвид тълкования на Съда на Европейския съюз това се явява непропорционално.

„Принудителната административна мярка е допълнителна тежест, която, преценена с оглед инициираното срещу сдружението административнонаказателно производство, надхвърля тежестта на извършеното нарушение и е в противоречие с изискванията на принципа за пропорционалност“, обосновават се магистратите.

С други думи – след като клубът е получил глоба, не е било необходимо и запечатването му.

Предвид това съдът разпорежда отмяната на издадения от НАП заповедта за запечатване на танцовия клуб на „Самодива“, като присъжда на приходната агенция да изплати на 1050лв. съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок.