Апелативният съд остави в ареста Адвокат Владимир Елдъров, Мартин Поптолев и Светлин Спасов. Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова бе председател на състава, който  все решението с мотив,че тежките присъди, наложени на тримата на подсъдими от Окръжен съд могат да ги мотивират да се укрият. По време на делото стана ясно, че 11 апелативни съдии са си направили отвод. Каква е причината за този безпрецедентно масов отказ не е ясно.

Искането на защитата за промяна на мярката на Владимир Елдъров и съучастниците му Мартин Поптолев и Светлин Спасов бе внесено от техните защитници, тъй като датата, на която ще започне делото на втора инстанция вече е ясна. На първи юни пловдивският адвокат, обвинен в подбудителсвто за опит за убийство и няколко палежа, ще застане пред Апелативен съд. Адвокатите на подсъдимите се аргументираха с факта, че мярката за неотклонени – арест нарушава правата на подсъдимите, тъй като процесът продължава вече две години. Според държавното обвинение, няма нарушение на правата на задържаните, тъй като по време на процеса пред Окръжен съд са изпълнени всички искания на защитата. И обвинението и адвокатите цитираха различни дела от практиката на Европейския съд по правата на човека.

„Къде е презумпцията за невинност? Как може обвинението да твърди, че Владимир Елдъров е  с лоши характеристични данни и морал, като той все още няма влязла в сила присъда и може да бъде оправдан”, заяви адвокатът на подсъдимия Йордан Давчев.

Припомняме че, Окръжен съд- Пловдив отсъди 7 години и 6 месеца затвор на пловдивския адвокат Владимир Елдъров. Неговият съучастник пък Радослав Керанов получи половин година по-малко.

Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов  - 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който също получи 4 години зад решетките.