Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдите, издадени от Окръжен съд , който призна за виновни пловдивският адвокат Владимир Елдъров и съучастниците му, обвинени в опит за убийство и 4 палежа. Присъдите, постановени на първа инстанция бяха 7 години и 6 месеца затвор  за Владимир Елдъров, обвинен в подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество и 7 години за  съучастник му Радослав Керанов.  Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов ще лежи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките.  Валери Бодуров бе обявен за невинен. 

Владимир Елдъров е първият пловдивски юрист, който получава толкова тежка присъда. 

Делото срещу престъпната група започна на 26 октомври 2015 година. През свидетелската банка минаха жертвите на различните посегателства, а разказите им бяха наситени с подробности и емоции.  

Тихомир и Таня Матеви едва не изгорели живи заедно с 2 – годишната си дъщеричка през октомври 2013 година, когато къщата им в Баня била запалена. Подпалвачите  поляли с бензин  къщата и джипа BMW X5, който се намирал в гаража им. Преди това Матев получил предупреждение по телефона от Елдъров, да внимава, защото знаел къде живее. Тихомир водел клиенти на адвокат Мерджанов.

Мартин Поптолев разказа с подробности за поръчката за палежа. Той и приятелят му Петьо Пенев я изпълнили, но не в напълно. „Хвърлих камък по прозореца, за да събудя хората, защото не искахме да изгорят” разказа Пенев пред съда.  

Самият адвокат Мерджанов, който също е бил потенциална жертва на убийство,  бе доста пестелив в обясненията си.  Юристът каза, че познава обвиняемият Елдъров като колега, но никога не са имали пререкания.  Бил много изненадан, когато разбрал , че се готви неговото убийство.  След разговор с  Радослав Керанов,  адвокатът разбрал , че е обявена награда от 100 000 лева за главата му.  Първоначалният план бил той да бъде застрелян с пистолет, но в последствие било решено да го пребият метални тръби . Трябвало да бъде удрян по главата, където имал клапа за регулиране на вътрешночерепното налягане след преживян инсулт , като условието било раните да бъдат толкова тежки, че той да не оцелее.

Разпитът на един от другите пострадали – Иван Гаригов, намеси в скандалното дело империята „Мултигруп“ и две неразкрити убийства в село Чоба.

Дългогодишно приятелство свързвало предприемача със семейството на адвоката, двамата с Владимир Елдъров били доста близки. Всичко обаче приключило в момента, в който Елдъров –младши поискал да стане съдружник на Гаригов във фирмата му за дърводобив „Горски свят“. „Отказах му, защото реших, че нищо не разбира от този бизнес и само ще ми пречи. Той обаче прие това доста негативно и скоро след това престанахме да се чуваме. Дължах му 25-30 хиляди лева, които ми бе дал в заем и след като му ги върнах, спряхме да се виждаме и да разговаряме“ разказа Гаригов. Няколко месеца по-късно пламнала колата му „Шкода Октавия“, купена на лизинг, а след това и нов трактор за 250 хиляди лева, паркиран в стопанския двор на село Зелениково.

Жертви на престъпната група са още двама пловдивски адвокати- Иван Иванов, чийто джип „Нисан Патфайндер” е бил изгорен и Димитър Деков, чиято хонда е била разбита , а  на предната седалка подхвърлена обезглавена кокошка. Поръчката била за котка, н 13- кратният шампион по бокс Поптолев бил суеверен и затова откраднал кокошка от двора на баба си.

Два месеца след първия му старт, делото бе прекратено, тъй като съдията си направи отвод. За да започне отначало на 6 юли 2016 година. Всички свидетели бяха разпитани отново, като промяна в показанията им нямаше.

Адвокатите на Владимир Елдъров и Радослав Керанов бяха категорични, че част от свидетелските показания са лъжа, особено тези на Поптолев, Спасов и Пенев, като ги обвиниха, че са сключили сделка с прокуратурата. Предвид присъдата от 7 години и половина, която Поптолев получи , въпреки съдействието  и самопризнаията си, и да е имало сделка, то тя не е била в него полза.

Първата присъда бе произнесена на 27 октомври 2017. След това 11 апелативни съдии си направиха отвод. Макар и трудно, бе сформиран състав с председател Магдалина Иванова, който гледа делото ва втора инстанция. 

11 апелативни съдии са си направили отвод по делото на Владимир ЕлдъровСъдът отказа да освободи от ареста адвоката и съучастниците му

Причината за този низ от престъпления е добре позната алчност. Елдъров е адвокат по редица дела за обезщетения на пострадали от катастрофи. През последните десет години това се е превърнало в изключително доходен бизнес, а адвокати, за които смъртта се е превърнала в занаят, буквално преследват семействата на загинали и ранени, за да ги привлекат за свои клиенти. Схемата започва да работи веднага след произшествието. В нея са навързани  КАТ-болници-морга-гробищни паркове и посредници. Залозите са големи – обезщетението на едно семейство може да стигне и до милион- затова и всички средства са позволени. Включително и да отидеш да издевателстваш над родители, които току що са погребали сина си или  да предлагаш услугите си на жена, останала вдовица преди часове.

Прийомите да се стигне до близките са най- различни.  Роднините получават „приятелски” съвет от полицай, дознател или лекар, в други случаи им се обажда непознат, „развълнуван” от тяхната трагедия, който е готов да помогне с пари, в трети – роднини им препоръчват „най- добрия адвокат”. Намесват се и различни асоциации, които предлагат да водят „абсолютно безплатно” делата , като обаче на „първо четене” често спестяват информация срещу какъв процент  ще поемат делото за обезщетение срещу застрахователната компания. Пред по-ниско образованите хора дори се използва номера с „държавен адвокат”.  И така стресираните, потъналите в скръб хора, подписват един договор, който в последствие може да им струва много скъпо. Процентите, на които работят адвокатите започват от 20 и могат да стигнат до 70-80. 

И тъй като залозите са много високи, средствата не се подбират. А изкушени от евентуалната печалба, някои от юристите стигат твърде далеч – телефонен тормоз, закани, заплахи.

Смъртта е моят занаят*Адвокат Владимир Елдъров от подбудител се превърна в жертва на войната за обезщетения на пострадали от ПТП

TrafficNews.bg бе една от първите медии, които разкри схеми за огромни печалби на гърба на близки на загинали в пътни произшествия. 

Присъдата на Владимир Елдъров и съучастниците му не е окончателна. Тя подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.

Срещу Елдъров има и второ дело за това, че е измамил общо 25 свои клиенти със сумата от 676 458 лв.

8 години затвор грозят адвокат Елдъров за измама и злоупотреба с доверие38-годишният пловдивски адвокат вече е в затвора, осъден по друго дело