Ще има ли нова сграда на ОУ „Княз Александър I”, която се чака от години от ученици, учители и родители? Въпреки че Община Пловдив пусна обществена поръчка преди година и половина за строителството, все още няма подписан договор за него.

Сагата с изграждането на училището започна, след като Община Пловдив избра компанията „Ринг – П” за строителството за 8,5 млн. лева. Една от отстранените фирми - консорциум между хасковската фирма „Аква конструкт груп” и варненската „Одесосстрой” обжалва във ВАС и така се отмени избора на компанията на Крум Бурджиев.  

През април бе направено ново класиране, като бе избран консорциума за строителството на училището. Вече 6-ти месец обаче договор няма по неясни причини. Още повече, че финансирането за изграждането на школото е осигурено.

4,9 млн. лева бяха отпуснати на Община Пловдив още от кабинета „Борисов 3” през 2021 година през проекта на Министерството на образованието. Останалите 3,5 млн. лева бяха заложени в бюджет 2024 на Община Пловдив като съфинансиране.

Крайният срок за усвояването на парите за новата училищна сграда е до 31 декември 2023 година. Той бе удължен с една година до края на 2024 година, но ако не започнат бързо действия по строителството, то парите може да бъдат загубени.

Причината е, че поръчката е на инженеринг, като трябва да се върви и през процедура за изготвяне на ПУП. Само  за тази част,  заедно с идеен инвестиционен проект и технически и работен проект, срокът,  даден от фирмата е 105 дни. След това цялото строителство е с максимален срок от 720 дни. С други думи почти невъзможно е училището да бъде завършено преди 2026 година, а вероятността Община Пловдив да връща пари е много голям.

През миналия мандат Община Пловдив изгуби 13 млн. лева, след като местния парламент не одобри усвояването на средствата през Плана за възстановяване за преместването на ОУ „Драган Манчов” и нова база за Математическата гимназия в сегашната сграда.

Отпускат 3,5 млн. лв. общински средства за новата сграда на "Княз Александър I"Темата предизвика дебат

Избират новата фирма за строежа на сградата на ОУ„Княза Александър I” за 7 млн. леваОтвориха ценовата оферта обединението между хасковската фирма „Аква конструкт груп” и варненската „Одесосстрой”

Обрат! Бурджиев няма да строи сградата на ОУ „Кн. Александър I” за 9 млн., хасковска фирма я взимаВАС определи избора на изпълнител за незаконен, гледат отново предложението на обжалвалата фирма