Когато даваш на нуждаещите се, не позволявай лявата ти ръка да узнае какво прави дясната. Евангелието на Матей очевидно важи с пълна сила за Oбщина Пловдив, която през 2021 година е отпуснала 50 000 лева за Световното състезание по улов на фидер. Според собствената си наредба, същата тази Община не следва да финанансира през спортния си календар събития, от които организаторите събират такси, но в случая във въпросната година 50 000 лева от градския бюджет за спортни събития е бил предоставен с подписа на зам.-кмета Георги Титюков за организация на въпросното Световно по риболов.  Таксата, която е платил всеки отбор – участник в същото световно е 1350 евро.

Нарушава ли община Пловдив собствената си наредба или въпросните рибари са я взели за лапнишаран?

Екип на TrafficNews се зае да проследи пътя на парите, след сигнали за сериозни финансови злоупотреби в Българската федерацията по риболовни спортове /БФРС/.

Световното по улов на фидер е организирано от федерацията през 2021 година на Гребната база в Пловдив, като всеки национален отбор е платил такса от 1350 евро. Таксата покрива участието в турнира и галавечерята за състезателите. Нощувките и останалите дневни разходи за храна се плащат от самите участници. На световното са участвали 32 отбора, а постъпленията от такси са 124 188 лева.

Малко след финала на състезанието, Община Пловдив превежда на СК „Корморани 2016” още 50 000 лева. Основанието е „организиране и провеждане на Световно първенство по улов на фидер”.   Няколко дни по-късно, през октомври 2021 г. спортният клуб превежда цялата сума на БФРС. СК „Корморани 2016” е регистриран в Пловдив, а в Управителния му съвет към онзи момент влизат Георги Михайлов , Дончо Петров и Христо Йорданов. Паралелно с това Георги Михайлов е председател на БФРС, а Дончо Петров ръководи най- голямата секция в съюза – „Шаран”. 

През 2021 г. на Управителен съвет на БФРС бе гласувано да се пусне молба до Община Пловдив за 50 000 лева помощ, които да минат през СК „Корморани 2016” , тъй като общините нямат право да подпомагат федерациите. Световното мина, а едва след това съвсем случайно научихме, че сумата е била отпусната от Общината. Но така и не разбрахме за какво е похарчена” коментира пред TrafficNews  Даниел Спасов , член на Управителния съвет.

Според отчетите, които СК „Корморани 2016” е представил на Общината, за да оправдае получената сума, с парите е платено на съдиите на въпросното световно както и преброителите, които са ученици от Спортно  училище "Васил Левски".   Вътрешен протокол за разходите на въпросното състезанеи обаче  показва, че 15-те съдии са получили средно по 500 лева хонорар за дните на турнира , като общата сума е около 7 500. Хонорарът на лекарския екип, който е задължителен при всеки турнир, е 700 лева. 

Директорът на Спортното училище Ружка Генова коментира, че плащания на ученици не са минавали през училището, а единствено е получила благодарствено писмо , за оказаната помощ. Пак според вътрешния протокол на федерацията, на учениците са платени 620 лева дневни и 638 лева за храна. В състезанието са били ангажирани около 80 преброители.  

Сборът на двете суми не надвишава 10 000 лева и е далеч от отпуснатите 50 000 лева.

За какво всъщност плащат пловдивските данъкоплатци? И също така на кого?

Банкови извлечения от сметката на БФРС показват, че след като сумата от 50 000 лева е получена , от страна на федерацията са направени два превода по 20 000 лева към фирма „Симов консулт” , която е собственост на Валентин Симов, който пък е секретар на риболовната федерация. Основание не е посочено, само номер на фактура.

Членове на федерацията, които подозират, че федерацията се източва системно чрез фирми на лица от ръководството, са сезирали прокуратурата, която през 2022 година е разпоредила проверка на по въпросните сигнали. По време на проверката са открити множество нарушения и в Районна прокуратура – Пловдив вече има образувано следствено дело.  Разпитани са много от състезателите , които са съобщили и за други нередности при разходването на средствата, които БФРС събира като членски внос и такси от членовете си.

Екип на TrafficNews се срещна и с председателя на федерацията Георги Михайлов , който през уикенда беше в Пловдив на Републиканското първенство по плувка , което се проведе на Гребната база. Той заяви, че не знае общинската наредба да е нарушавана и не е подписвал декларация, че състезателите не плащат такси. Според него, парите, отпуснати от общината са били жизнено важни за провеждането на Световното първенство. На въпрос за какво точно са изразходвани общинските пари, председателят на федерацията, заяви „ че не си спомня точно, защото е било отдавна”. Но благодари на общината, която помага ежегодно на БФРС. На практика това е заобикаляне на закона, тъй като общината е отпуснала пари на СК „Корморани”, а състезателите плащат такси към федерацията.  

Михайлов е категоричен, че с таксите и членския внос, които  състезателите плащат, федерацията е почти на нула, защото разходите при организиране на турнири са сериозни.  Категоричен е, че жалбите, които се пускат рушат реноменото на федерацията . „Даниел Спасов не е член на УС , той бе изключен с решение на общото събрание заедно с Александър Дерменджиев. Спасов бе избран в съвета по мое предложение, но след това реши, че иска да заеме моето място и ми го заяви в прав текст. Но аз също съм наел адвокати и ще водя дела срещу него” заяви Михайлов. Той коментира, че все още не знае дали ще се кандидатира за трети мандат, това щяло да бъде решение на Общото събрание.

Даниел Спасов обаче е категоричен, че Агенцията по вписвания е отказала да впише промените в УС, а всички взети решения впоследствие са незаконни.

Какво смятат в Община Пловдив?

Според чл. 11 от Наредбата на Община Пловдив за условията и реда за финансово подпомагане на спортни дейности е записано:  „Не се подпомагат финансово спортни организации за провеждането на състезания, при които се предвижда събирането на такси и дарения от участниците или законните им представители”.

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков заяви пред TrafficNews, че не знае за въпросното  състезание да са събирани такси.

„От спортното дружество трябва да са подписали декларация, че няма да събират такси на участниците”, каза Титюков.  

Пуснахме и запитване, както и искане към градските власти за отчетите за разходването на средствата, както и декларациите, пуснати от спортен клуб „Корморани 2016” към Община  Пловдив.  Зам.-кметът обясни, че след съвещание с юристите и главния секретар на градската управа, са подготвили питане към Икономическа полиция дали може да ни изпратят документите и отчетите на спортния клуб.  Ако получат положителен отговор от там, ще ни изпратят всичко налично. Причината е, че е имало запитване от полицията към Община Пловдив относно сигнала за възможни злоупотреби.

Как са изразходвани парите, събрани от такси за световното и с какви документи се оправдават направените разходи?

Какви са сумите, с които община Пловдив е финансирала СК "Корморани 2016" през последните години и на какво основание? 

Според членове на федерацията парите изтичат някъде, но те не виждат къде и се надяват прокуратурата да установи дали има злоупотреби. „Федерацията съществува само защото  за голяма част от хората е страст, повече от хоби. Аз се отказах, защото не искам да гледам как едни разходват, а други плащат. Спортът си заминава” коментира Огнян Райдовски, който е член на БФРС.

TrafficNews се свърза и с други членове на федерацията за позиция.

Какво смятат те и какви са отговорите на поставените въпроси, четете в следващите публикации на разследването на TrafficNews. В продължението на темата екипът разговаря със състезатели, чиито имена фигурират в протокол за награди, но те не са получавали такива. Друг състезател пък твърди, че турнирът , който той е организирал, е бил присвоен от пловдивските "корморани". 

Част от интервютата с двамата опоненти гледайте във видеорепортажа на TrafficNews!