Бившият зам.-кмет по строителството Пламен Райчев спечели две дела в един ден срещу Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Административният съд в Пловдив отмени и двата акта по 5000 лева, които са били наложени на Райчев заради провеждането на две обществени поръчки. Макар и двата акта да бяха потвърдени от Районен съд, по-горната инстанция ги отменя, като решението е окончателно.

Единият от актовете е за обществената поръчка за строителството на стадион „Христо Ботев“. От държавната финансова инспекция смятат, че Райчев като възложител е поставил изискването за наличието на определен персонал и като показател за оценка на офертата, а това дискриминационно условие и нарушение на ЗОП.

Същото нарушение е било сметнато, че е направено и за санирането на 5 блока по „Региони в растеж“ на  ул. „Иван Стефанов Гешев“ № 30, район „Западен”; бул. „България“ №196, район „Северен”; бул. „България“ № 45, 47, район „Северен” , бул. „Васил Априлов“ №83-91, район „Централен” и  ул. „Жеравна“ №1, 3, район „Източен”. Първата позиция за блока в „Западен” бе прекратена, тъй като фирмата се е отказала от договора, а в последствие бе пусната нова процедура. За въпросната поръчка има и финансова корекция от Управляващия орган за Община Пловдив.

Посякоха Община Пловдив с нова корекция – връща 700 хил. лева за санирането на 4 блокаНередности при избора на изпълнител са довели до 25% санкция по „Региони в растеж”

И в двата случая обаче съдът е сметнал, че наличието на това условие не е изключено в ЗОП, като то влиза в критериите за доказване на качество при избора на бъдещ изпълнител.  И двете решения обаче са подписани с особено мнение от съдия Янко Ангелов.