Едва 150 млн. лева от предвидени 242 млн. лева местни приходи за 2023 година е събрала Община  Пловдив до ноември. Това показва отчета на бюджета на градските власти за първите 10 месеца на годината и показва финансовото състояние,  в което кметът Костадин  Димитров заварва хазната.

В най-оптимистичния вариант, който е предвиден от общинските финансисти до края на годината ще се съберат 187 млн. лева от данъци, такси и приходи, като неизпълнението на бюджета ще е 55 млн. лева.

Огромната дупка, която ще зейне в бюджета е поради нереалистичния бюджет, който бе направен от кмета Здравко Димитров и неговото вице по финанси Величко Родопски. Те раздуха до максимална степен бюджета, за да може да оправдаят договорите, които сключиха през последната година.

Видно от отчета най-голямо неизпълнение в приходната част е от данък придобиване. При заложени 44 млн. лева към ноември са събрани едва 26 млн. лева. 50% е изпълнението на приходите от собственост, в което включва продажби на сгради  за 10 месеца са събрани 16,6 млн. лева при заложени 31,5 млн. лева. Голямо неизпълнение на приходите има и от преките  данъци – данък сгради и МПС, а същи и от таксите като ТБО.

От другите приходи числата изглеждат отчайващо от глоби, санкции и наказателни лихви  - при заложени 10 млн. лева са събрани 4 млн. лева.  За ползване на пазари и тротоарно право от предвидени 14 млн. лева – приходите са наполовина.

Всичко това се отразява и върху разходната част, като в момента са задържани различни плащания, с цел да се избегне  дефицит в края на годината.

В общинския бюджет срещу всеки лев приход трябва да има и разход. Това значи, че за предвидените приходи има определени обекти, които трябва да се изпълнят. При положение, че ще има неизпълнение от 55 млн. лева, това означава, че редица проекти, които са започнати ще бъдат отложени или замразени.

Това решение обаче ще се вземе от кмета Костадин Димитров. В момента се изпълняват десетки обекти, а други предстоят да стартират.

Сред най-големите обекти, които се изпълняват с общински средства са реконструкцията на Рогошко шосе, спортните центрове в „Северен”, залата в Смирненски, ул. „Владая” и други.