Две години и осем месеца – толкова минаха от пускането на обществената поръчка за реконструкцията и разширението на ул. „Даме Груев”. След дълги процедури и обрати по тях,  кметът Здравко Димитров направи първата копка през януари 2021 година. 24 месеца по-късно работата по обекта не върви в очакваните темпове.

Хората в района вече губят търпение заради скоростта на реконструкцията, а редицата затворени улици в квартала допълнително нагнетяват напрежението.  Въпреки че фирмата изпълнител в лицето на „Парсек груп” имаха 224 дни да извършат всички дейности, ремонта няколко пъти спираше, а сега отново е пред тази съдба. Когато това се случи, то и сроковете за довършването спират да текат.

В момента има три проблема пред довършването на ул. „Даме Груев” – липса на индексация на договора, шахти, които трябва да осигурят от ВиК, както и съдебни дела за къщи, предвидени за събаряне. От фирмата заявиха, че нямат широк фронт за работа поради тези проблеми, а до месец, няма да има какво да работят без да се решат.

Първият казус с индексацията на договора изглежда ще бъде решен не по-рано от месец май, когато ще влезе текущата финансова рамка. Има надежда това да се случи и по-рано – през април, но е слабо вероятно временният бюджет да влезе за гласуване на сесията на 16 март.

Къщите, които са за събаряне на кръстовището с ул. „Тодор Александров”, също са пречка пред строителните дейности. Община Пловдив имаше идеята да направи временен път покрай тях, за да пусне движението. Дори и така е де, те няма да могат да се съборят, докато не свършат делата във ВАС, а се очаква това да бъде не по-рано от лятото. След това трябва да се избере и фирма от район „Южен” за събарянето.

Всички тези пречки могат да отложат цялостното завършване на улицата в този мандат, който изтича през октомври.  В същото време градските власти се надяваха движението да бъде пуснато през лятото, когато се очаква бул. „Христо Ботев” и бул. „Александър Стамболийски” да бъдат затворени за движение, както и да се ремонтира Бетонният мост.

 

Пак проблеми на ул. „Даме Груев” – обмислят временен път край къщата на автомонтьораГрадските власти искат през пролетта да пуснат обновения път, но делата може да ги спре

Автомонтьор спъва ремонта на ул. „Даме Груев”, отказва да се изнесе от сервиза сиНе могат да асфалтират участък от улицата,а по план трябваше да е готов преди Коледа