Собственик на автосервиз, който се помещава в отчуждена къща на ул. „Даме Груев”, оспорва заповедта на Община Пловдив за изземване на имота. Той е завел иска в Административен съд – Пловдив, с който иска да се отмени заповедта на Костадин Язов, за това, че мъжът владее неправомерно постройката от 124 кв.м.

Тя се намира до кръстовището с ул. „Тодор Александров”, като вътре  се помещава бизнесът на Стефан Ковачев. Самият той има две фирми, които са регистрирани на адреса, а в жалбата си до съда той посочва, че това е единственото препитание на семейството му. Искането на Ковачев е или заповедта да бъде отменена или отсрочена с поне три месеца.  Магистратите са порязали  искането на Ковачев, но той има още една инстанция за жалене – Върховния административен съд.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов обясни, че въпросният собственик жалил всички актове на Община Пловдив, свързани с взимането на имота – от оценките за отчуждаване, през предварителното изпълнение, до изземването му. Ковачев изтъквал, че вътре имал машини, както и фурна, която при военно време, може да произвежда хляб, а те били под закрилата на закона.

„Имотите са изцяло отчуждени, чакаме и средствата от Община Пловдив, за да можем да сключим договор с фирма, която да бутне  постройките. Това, че има дело във ВАС няма да спре премахването им”, обясни Язов.

Сагата с двете къщи обаче забавя планираните дейности на фирмата по ремонта на ул. „Даме Груев”.  Управителят на „Парсек груп” Бончо Бонев обясни, че ако забавянето е до 3 месеца, то няма да се отрази на крайната дата за проекта, но ще спъне предсрочното пускане  на част от обекта.

„Ние имам фронт на работа, но искахме да пуснем участъка от надлез „Родопи” до ул. „Тодор Александров”. Докато не бъдат премахнати къщите от уличната регулация, ние не може да асфалтираме. Надявахме се коли да тръгнат по Коледа, но това няма как да се случи”, каза Бонев.

Това означава, че целият участък от надлез „Родопи” до ул. „Охрид” ще продължи да бъде затворен и след Нова година.