Залагането на средства от 32,7 млн. лева в три бюджетни години за довършването на стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив”  потушиха напрежението сред феновете, които бяха окупирали местния парламент.

Въпреки критиките към действията на Община Пловдив и фирмата изпълнител ПИМК по изграждането на Колежа, предложението събра 46 гласа „За” и само един против в лицето на независимият съветник Костадин Гаров.

Приетото решение бе изцяло коригирано в залата на Общинския съвет, както TrafficNews писа, то дойде от ГЕРБ и е за 16,3 млн. лева за двата тима за 2023, 2024 и 2025 година. За Лаута отпускането на средствата е едва в един абзац и той -  „ за дейности по цялостно изграждане и такива, свързани с подобряване на свързаността, достъпността, експлоатацията и функционирането на Лаута”.

Това означава, че Локото може да изразходва средствата, както по старата поръчка за трите трибуни, така и по новата, която е за централната трибуна и вертикалната планировка.

Предложението за Колежа от Йордан Илиев от ГЕРБ обаче е за одит и сериозен контрол  на строителството.  Общинският съвет Пловдив ще състави комисия за обследване на качеството на изпълнените до момента строително-монтажни работи на стадиона. Тя ще включва по един представител на групите в местния парламент, строителен надзор на обекта, авторски надзор на обекта, по един представител на КАБ, КИИП, КСБ, външни експерти и представители на Сдружение "ПФК Ботев“.

Представителят на феновете на Ботев Пловдив Борис Гиздаков заяви, че е удовлетворен от решението, тъй като и експерти, и фенове, ще могат да контролират какво се случва на Колежа.

„С това решение  се въвежда правилен технологичен порядък и строителят да не си избира кога, къде какво да прави”,заяви Гиздаков.

Така комисията, която ще стане постоянна, ще следи за актове и протоколи по време на строителството, нововъзникнали строително-монтажни работи и тяхното ценообразуване, индексации, както и при съставяне на възлагателни писма.

Константин Георгиев предложи допълнителните средства да се отпуснат на изпълнителя тогава, която се завърши етап 1, който да включва четири трибуни с цяла козирка. То бе прието от кмета Здравко Димитров, а също и искането на ДБ и БСП Община Пловдив да търси целево финансиране от републиканския бюджет.

Решението днес обаче не означава автоматично отпускане на средствата.Те трябва да бъдат заложени в бюджета на Община Пловдив, когато се гласува той. Същото важи и за следващите две бюджетни години.

Другото условие е, че парите няма да стигнат за цялостното довършване на стадион „Христо Ботев”. Въпреки че обществената поръчка е за 53 млн. лева, колкото реално ще са отпуснатите средства, кметът Здравко Димитров заяви, че след индексацията тази сума ще стане 59 млн. лева.

Все още не са готови и КСС-тата за сектор „А” на Лаута, както и вертикалната планировка. Към момента не е ясно и колко ще е индексацията по договора с „Рудин”. Така може да се окаже, че и тези средства няма да стигнат за двата стадиона.

В същото време в следващите три години Община Пловдив ще трябва да заделя по 10 млн. лева от капиталовите разходи.  Кметът призна, че с това решение много проекти ще бъдат забавени, а други направо замразени, като тепърва ще се решава кои да са те.

Стотици фенове и полиция блокираха зоната около ОбС преди сесията за Колежа и ЛаутаБезпрецедентни мерки за сигурност са въведени преди сесията

Гласуваха 32,7 млн лева за стадионите, затягат контрола при строежа на КолежаДвата пловдивски клуба ще получат по 16,3 мл. лева в следващите три бюджетни години

Гласуваха 32,7 млн лева за стадионите, затягат контрола при строежа на КолежаДвата пловдивски клуба ще получат по 16,3 мл. лева в следващите три бюджетни години