В Пловдив се проведе кръгла маса на тема "Професионалното образование среща бизнеса", на която присъстваха представители от РУО, автомобилния, строителния и промишления бизнес и др.

Събитието бе организирано от ПГТСТ "Гоце Делчев" под патронажа на Емил Русинов-кмет на район "Източен". Целта на събитието бе да се запознае бизнесът в града и региона със спецификата на дуалното образование, за да ползва възможностите за обучение на ученици във фирмените си организации и впоследствие да могат да се наемат готови кадри, завършващи професионалните гимназии.

Бойка Борисова – директор на ПГТСТ "Гоце Делчев" сподели своя опит, който има в дуалното образование и даде за пример добрата работа на професионалната гимназия с бизнес сектора и проведените стажове на нейни възпитаници.

„За нас е изключително важно развитието на професионалните гимназии в посока на дуалното обучение, за да имат добри възможности абитуриентите и да започнат работа на място, на което са изкарали своя стаж. Тази кръгла маса дава отново възможност за обща среща между професионалните учебни заведения, висшите учебни заведения и бизнеса”, каза районният кмет Емил Русинов.

В дискусията се включиха: София Дамянова – мениджър на австрийския проект „Дуално обучение в България“, Иванка Киркова – началник РУО, Почетен консул на Италия в Пловдив – Джузепе Де Франческо, проф. Тереза Тенчева – ректор на УниБИТ-София, Васил Радойновски – представител на българо-швейцарската камара и други.

Началникът на РУО Иванка Киркова заяви, че в държавния план-прием за Пловдив и областта през новата учебна година са заложени 17 дуални паралелки. „След последните промените в Закона за професионалното образование държавата поема от 1-ви април всички социални и здравни осигуровки на учениците, които се обучават по дуалната система. Това не решава изцяло проблемите, но се надявам да даде възможност на повече фирми да подкрепят тази форма“, каза Киркова. Тя подчерта, че все повече ученици имат желание да се обучават в професионални гимназии. През новата учебна година професионалните паралелки ще са 62,15%.

Почетният консул на Италия в Пловдив, сподели, че е много впечатлен от презентацията на професионалната гимназия „Гоце Делчев“ и ще насочи техни ученици към италианския бизнес, защото се търсят специализирани кадри.

Всички заедно се обединиха в това, да има повече информираност по темата, повече дискусии между отделните звена и чрез диалог бизнеса да бъде отворен и гъвкав и да може да предлага повече възможности за завършващите кадри.