Голямото обновяване на автопарка на общинското предприятие „Градини и паркове” се провали, след като Община Пловдив прекрати почти цялата обществена поръчка за закупуването на нова техника.  Още през месец май градските власти пуснаха процедура за 3,1 млн. лева, с която трябваше да се закупят 16 специализирани МПС-та, както и 10 машини за поддържане не чистотата и зелената система.  Тя бе разделена на три позиции, като едната от тях бе за покупка на биошредер. Това се оказва и единственото нещо, което от ОП-то ще си купят.

По трите позиции кандидатства само една фирма „Екосол – България”.  След като тя бе избрана за победител, от градските власти са я поканили да сключат договор. В петдневния срок обаче от софийската компания са потвърдили единствено намерението си да продадат биошредер за 356 хил. лева.

Поради това вчера зам.-кметът по екология Анести Тимчев е прекратил поръчката в другите две позиции.

Техниката, която трябваше да се купи, включваше   багер с необходимото оборудване за 322 хил. лева без ДДС,  четири телескопични вишки за 192 531 лев, 8  броя самосвали с тристранно изсипване до 3,5 тона товаримост всеки на цена от 100 хил. лева без ДДС, три биошредера за 400 хил. лева, както 8 електрически самоходни вакуумни машини с възможност за дезинфекция и с ръчно управление по 50 хил. лева без ДДС броя. Също така  пътнически микробуси  по 65 000 лева без ДДС, както и е малогабаритен товарен автомобил до 1,5 тона за 70 000 лева.  

По другата поръчка, за която се тегли 10-милионния заем за „подобряване на чистотата на въздуха – за ОП „Чистота”, също няма сключен договор с въпросната компания. Тя бе избрана, като единствен кандидат за доставка на мотометачни машини  за 1,4 млн. лева без ДДС. Твърде възможно и тази позиция да бъде прекратена.

От общинското предприятие все пак се сключили договори с Ай Тръкс” ЕАД -  официалният дилър на „Ивеко” за България, по другите две позиции. Чиято обща стойност е около 1 млн. лева с ДДС. Тя е за три сметосъбиращи автомобила – два по 16 куб. м и един 9 куб. м, както и два броя контейнеровоз за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци, както  и един мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска, пръскалки отпред под високо налягане.

За останалите позиции Община Пловдив трябва да пусне нови поръчки. Предвид големите срокове за доставка на нови МПС-та в целия свят, то тя трябва да бъде с нови изисквания към фирмите. Твърде е възможно купената нова техника да пристигне чак в следващия мандат. 

Завършват поръчките с „един кон” за 6 млн. лева за „Градини и паркове” и „Чистота”Избраха фирми по 6 от позициите, пуснати за ОП-тата

Новата техника на „Градини и паркове” за 3,7 млн.: 16 специализирани МПС-та и 10 машиниПочти всички превозни средства ще бъдат на дизел, купуват 6 електрически мотометачни машини