Община Пловдив избра фирми по 6 от 7-те позиции за доставка и пуск на нова техника за двете общински предприятия - „Градини и паркове” и „Чистота”. С решенията ще се изхарчат 6  мн. лева от 10-милионния заем за „подобряване на атмосферния въздух”. Почти цялата техника е с дизелови мотори, като единствено ще има 8 малки електрически вакуумни машини.

Двете поръчки бяха разделени на 7 позиции, като само една от тях не се яви нито една фирма. Тя бе на стойност от 220 000 лева, като в нея  бяха включени два високопроходими джипа  4 х 4 и един бордови самосвал. По останалите 6 позиции кандидатстваха само по 1 фирма. На практика комисията към Община Пловдив трябваше единствено да констатира дали документи на фирмите са изрядни и да даде картбланш за подписването на договорите без да има реална конкуренция. Така се и случи.

Най-много договори ще вземе софийската фирма „Екосол – България”,  която е специализирана в доставката на багери, строителна техника и  такава за поддръжка и почистване на градски пространства.

Само една оферта за техниката за „Градини и паркове” за 3,7 млн., машините – италиански, немски и турскиСофийската компания „Екосол – България” участва и за трите позиции за ОП-то

За техника за „Градини и паркове” те ще вземат 3,1 млн. лева без ДДС, като срещу сумата те ще доставят  16 специализирани МПС-та, както и 10 машини за поддържане не чистотата и зелената система. 

Компанията е вносител на немска, турска и италианска техника. Видно от сайта на им, техниката, която отговаря на критериите и се предлага от фирмата са с марките от Апенините -  Negro, Isoli, немските – Multicar, както и турските Hidromeк.

Техниката включва   багер с необходимото оборудване за 322 хил. лева без ДДС,  четири телескопични вишки за 192 531 лев, 8  броя самосвали с тристранно изсипване до 3,5 тона товаримост всеки на цена от 100 хил. лева без ДДС, три биошредера за 400 хил. лева, както 8 електрически самоходни вакуумни машини с възможност за дезинфекция и с ръчно управление по 50 хил. лева без ДДС броя.  По другите две позиции са за голям био шредер за 356 хил. лева, два пътнически микробуса по 65 000 лева без ДДС, както и е малогабаритен товарен автомобил до 1,5 70 000 лева.  

Другият договор, който ще подпише компанията е за ОП „Чистота”  и е за  3 мотометачни машини за 1,4 млн. лева без ДДС.

Фирмата, която е участвала за останалите позиции, е „Ай Тръкс” ЕАД -  официалният дилър на „Ивеко” за България. Тя е за три сметосъбиращи автомобила – два по 16 куб. м и един 9 куб. м. Другата е 530 000 лева и за два броя контейнеровоз за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци, както  и един мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска, пръскалки отпред под високо налягане. До месец може да бъдат подписани договорите и фирмите да започнат да доставят техниката.

Никой не иска да доставя джипове за ОП „Чистота”, изборът за техниката – предрешенДве софийски фирми предлагат да доставят на общинското предприятие специализираната техника