Прокуратурата в Пловдив е започнала предварителна проверка по случая с незаконния старчески дом на булевард „Дунав”. От държавното обвинение съобщиха за медията ни, че е подаден сигнал до тях и е започнато разследване. Случаят е предаден на полицията.

Както TrafficNews съобщи, старческият дом „Свети Георги” в хотел „Дунав,  няма разрешително за работа. Нещо повече, миналата седмица от Регионалната здравна инспекция в Пловдив е издадено разпореждане да спрат дейност, което обаче не е изпълнено.

Причината домът да не получи регистрация са лошите битови условия, в които живеят възрастните хора. Периодично хората остават без вода, в някои от стаите няма санитарни възли, липсват климатици. Откакто е отворил хосписът през март тази година, е имало и множество случаи на заразени и починали с COVID-19. От РЗИ са издали предписание домуващите да бъдат настанени в други институции, но то не е изпълнено. Наложена е и глоба.

Старческият дом на „Дунав” няма разрешително за работа, от РЗИ сезират прокуратуратаТепърва са сега проверките и разрешителното най-вероятно ще е на лице, коментираха от хосписа

В петък в хотел "Дунав", където се помещава хосписа, плама. Огънят тръгна от 7-ия етаж на сградата, а само бързата намеса на пловдивските пожарникари предотврати трагедията, която преди три седмици се разигра във Варна. Старческият дом "Свети Георги" заема 5-я и 6-я етаж на сградата, която от години е в отчайващо състояние. Поради големия интерес, породен вероятно от конкурентната цена на услугата, собствениците са наели и 7-ия етаж, където са направили ремонт на стаите. И въпреки че нямат регистрация от здравните власти в града, те планират разширяване на дейността.

Всъщност пожарът е тръгнал от една от вече обзаведените стаи. В нея не е имало пациенти, но вътре според източници на TrafficNews са живели двама работници, които са правили ремонт на стаите.

Пожарът в хосписа в хотел "Дунав" едва не повтори трагедията във Варна