Двама превозвачи –  Веселин Дошков управител на „Хеброс бус”  и Иван Чолаков(брат на Димитър Чолаков) на „Автотранс Чолаков” са  привлечени като обвиняеми за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт, съобщиха от Окръжна прокуратура.

Това се случва след разследване на TrafficNews.

След разследване нa TrafficNews: Задържаха шефа на ОКТ в Пловдив Пламен Вълков и гл. счетоводителСрещу общинския служител е повдигането обвинение, пуснаха го срещу подписка

След разкрития на TrafficNews: Повдигнаха обвинение на Дошков за присвояване на 21 млн. лв. от градския транспортОбвинението е за усвоените субсидии и компенсации от „Хеброс бус” за последните 5 години

Освен тях с обвинения са и трима служители на Община Пловдив – шефът на ОКТ Пламен Вълков, неговият предшественик Борислав Кръстев и гл. счетоводител на звеното Лидия Пастърмаджиева. Служител на Община Асеновград също има повдигнато обвинение.

То е за извършване на документни измами в големи размери, както и за длъжностни престъпления.

 Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР Пловдив и ДАНС - Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г., на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба – имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното.

Управители на двете фирми за горепосочения период били Дошков и Чолаков.  

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си задължения. Те не извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване, под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив, днес 21 октомври 2021 г., служители  на ДАНС и отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем от документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите превозвачи са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 20 000 лева, а спрямо общинските служители са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 5 000 лева.

Ще подаде ли Тодор Чонов оставка след чутовния скандал с градския транспорт?Зам.-кметът по транспорт не вдига своя телефон, въпреки отговорите, които дължи

Зико: Ще съдействаме на разследващите, питайте превозвачите дали ще спрат рейсоветеНикой не е признат за виновен, че да искам оставки, каза градоначалникът