Договорът между Община Пловдив и „Европейски пътища“ за реконструкцията на Кукленско шосе ще бъде прекратен, обяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Ремонтът на входно-изходната артерия започна през 2019 година, като досега бяха извършени два етапа от него – от надлез „Родопи“ до ул. „Скопие“, както и западното платно от ул. „Скопие“ до табелата на града.

Третият етап обаче втора година не може да започне. Причината е неспазеният ангажимент на ВиК – Пловдив. При откриването на поръчката за 6 млн. лева през 2019 година в нея не бяха заложени полагането на тръбите. Идеята бе от водното дружество да доставят безплатно ВиК елементите.  Това обаче така и не се случи и до днес.

„Дълго чакахме ВиК – Пловдив за тези тръби, отделно договорът вече е на 4 години и цените са съвсем различни. Нямаме друга опция, освен да прекратим договора“, каза Райчев.

До момента са усвоени около 3,5 млн. лева за ремонта на Кукленско шосе. Освен остатъка от 2,5 млн. лева се очакваше и индексация от около 1 млн. лева по договора. Това обаче няма да се случи и двете страни ще прекратят ангажиментите си.

Градските власти не искаха да започват и тази година реконструкцията заради множеството ремонти в район „Южен“. Така след прекратяването на договора източното платно ще остане в същия му вид, както и старата ВиК мрежа, която постоянно дава аварии.

Очаква се в следващия мандат да се направи нова поръчка и да се довърши ремонта. Това едва ли ще стане по-рано от края на 2024 година и то при условие, че ремонтът е приоритет на новата градска управа.