Общинският съвет в Пловдив проведе първата си редовна сесия, която бе за сформиране на органите й на управление.  В началото на заседанието председателят Атанас Узунов изчете седемте политически групи, които излъчиха заместник председатели след гласуване.

Това са Радослава Ташкова от групата общински съветници на ГЕРБ, Добромира Костова от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Стефан Послийски от „Съединени за Пловдив“, Савина Петкова от „Браво Пловдив“, Елена Грозданова от „Възраждане“, Илия Гатев от „БСП за България“ и Димитър Арнаудов от „Има такъв народ“.

Също така бяха определени и членовете на постоянните комисии, през които ще минават предложенията на следващите заседания. Декларации изчетоха от ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП за България и ИТН.

Йордан Илиев от ГЕРБ заяви, че следващите четири години всички в тази зала трябва да работят заедно, за да върви градът напред.  Николай Гюров от ПП-ДБ каза, че тяхната формация се обявява за опозиция, като те ще следят всяка крачка на градоначалника, но ще подкрепят добрите предложения за Пловдив. Той допълни, че ще работят за реална децентрализация, като районните кметове имат самостоятелност да реализират своите програми, независимо от коя политическа партия са.

Кметът Костадин Димитров протегна ръка към всички общински съветници и групи, като изрази надежда, че всички ще работят заедно за един по-добър Пловдив. По думите му вече е започнала реална децентрализация, като към шестте районни кмета ще бъдат прехвърлени служители на общинска охрана и полиция, които ще бъдат на подчинение към районните кметове.

„Аз също съм бил районен кмет и знам, че за да върви работата, всички трябва да бъдат в един екип. Като районен кмет винаги съм се съобразявал и съм взимам предвид мнението на кмета и общинския съвет при взимането на решения”, заяви кметът.

Той допълни, че се чува редовно с всички районни кметове,  включително с тези на „Западен” и „Северен”, които са от ПП-ДБ и обсъждат проблеми на районите. Всяка седмица също така има оперативки в община Пловдив, на която присъстват и всички районни кметове, като на тях са говорили са реализирането на различни проекти.