Острият недостиг на медикаментите, предназначени за  диабетици,  драстично е намалял, коментира пловдивски фармацевт пред TrafficNews. През последните месеци доставките на най-търсените лекарства "Оземпик" от 1мг и „Tresiba” са били възобновени и хората, които имат нужда, могат да се  снабдяват с лекарствата.Въпреки това не е изключено истерията за липса на медикаментите отново да настъпи в даден момент. 

Според специалисти , въвеждането на задължителни електронни рецепти и строгият контрол оказа влияние върху ситуацията. По думите на диабетици и лекари, недостигът бе предизвикан  от търсеното на  "Оземпик"  с цел отслабване, а не лечение. Отпускането му беше възможно и с бяла рецепта и беше лесно да се закупи от всеки един.

Проблемът със снабдяването на препарата, се коренеше от доста дълъг период и поставяше в риск живота на много хора. Лекарството  се използва за контрол на нивото на кръвната захар при диабетици, а също така се предписва на хора с наднормено тегло.

Пълен отказ! Диабетици остават без доставки на „Оземпик” до края на aвгустВ съседните държави медикаментът също е дефицитен

Фармацевт коментира пред TrafficNews , че към днешна дата проблемът се е прехвърлил към лекарства за друга диагноза. Пловдивчани, които страдат от епилепсия, в този период трудно могат да намерят определени медикаменти, защото са отказ по фармацевтичните складове.

Липсата на лекарствата за епилепсия, които са животоспасяващи, е на периоди. Това са лекарства, които се продават по протокол и по тази причина не могат да бъдат замествани с други медикаменти. При критичен случай, ако това е нужно, страдащите от епилепсия не могат да се възползват от безплатно лекарство, защото в протокола е записано друг вид медикамент. Понякога дори е трудно и намирането на заместители.  

Специалист: При отслабване с Оземпик може да се получи „старческо лице” и проблеми със зрениетоПроцесът за сваляне на килограми с медикамента е придружен с множество странични ефекти

Пловдивски фармацевт: Дефицитът на медикаменти без заместител е огромен, няма решение към моментаПо думите му основният проблем за периодичната липса е сериозният реекспорт