Безконтролното използване на Оземпик с цел отслабване се превърна в една от най – разпространените теми. Много от хората смятат приема на медикамента за спасение от нежеланите килограми. Оказва се, че въпреки бързото отслабване, приемащите Оземпик могат да загубят еластичността на кожата на лицето, което довежда до видимо по-състарен вид. Освен това естетическо нарушение, използването му оказва различни неразположения в тялото.

Рязката загуба на много тегло допринася за отпускането на кожата на лицето. Получават се вдлъбнатини и видът на човека изглежда изтощен, което допринася и за ефекта на старческото лице. Самата кожа губи еластичността си и се отпуска,” посочва пред TrafficNews специалист по ендокринология. И обяснява за бързия и ефективен процес на Оземпика с цел отслабване и не по-безобидните последици от това. Специалистът добави още, че медикаментът подпомага свалянето на килограмите, като потиска апетита, което се осъществява чрез намаляване на скоростта на изпразване на стомаха. Самата храна остава в стомаха за по-дълго време от обичайното и така потребителят на лекарството се чувства сит и намаля порциите си на хранене.

Счита се, че за 4 месеца  от „Семаглутит”, който се съдържа в Оземпик се губят от 10% до 20% от телесната маса. При някои пациенти се появяват изключително сериозни странични ефекти, особено при самоличение, когато се употребява във високи дози. Мой пациент споделяше за силна коремна болка, която се дължеше на получен остър панкреатит (възпален панкреас). Голяма група хора споделят и за гадене,повръщане, диария или запек. Тези нежелани реакции също крият риск, тъй като могат да причинят дехидратация (загуба на течности в организма)”, разказва компетентното лице.

Проблемът с липсата на лекарства в Пловдив ескалира! Гонят диабетици с охрана от аптекиДефицитът на "Оземпик" продължава повече от година

Препаратът оказва влияние и върху центъра за абстрактно мислене, също така може да се  наблюдават промени в зрението, добавя още той. Както всички лекарства така и Оземпик може да доведе до тежки алергични реакции (анафилактични реакции), които изискват незабавна намеса на медицински лица. Често наблюдаван страничен ефект на лекарството е хипогликемията - ниска кръвна захар. Признаците могат да се появят внезапно, като симптомите са многообразни- замайване,умора,понижен апетит, възпален стомах , гадене, повръщане, а в резултат на хипогликемията може да се получат и припадъци.

„Както при всички медикаменти, така и лечението с Оземпик е индивидуално и зависи от това как ще реагира даденият организъм. Има случаи при които медикаментът дава много лесен резултат без странични ефекти, но като специалист смятам, че лечението със „Семаглутит" е ефективно средство за сваляне на килограми за хора с диабет, преддиабет, поликистозни яйчници и хора със затлъстяване, при които има медицински показания”.

„Категорично лекарството е с режим на отпускане- по лекарско предписание и трябва да бъде  продавано само чрез представена рецепта от специалист. Съветът ми към младите, които се стремят към отслабване е да го направят по здравословен начин- с регулиран режим на хранене, придружен с физическа активност. Медикаменти трябва да се използват само по медицински показания”, съветва специалистът по ендокринология.

Критично! Животът на десетки диабетици е в опасност, заради липса на инсулин в ПловдивЗлоупотребяването на медикаментите с цел отслабване застрашава здравето на нуждаещите се