Липсата на важни медикаменти на българския фармацевтичен пазар е изключително голяма, а решение за проблема все още няма към момента. Това коментира пловдивски фармацевт пред TrafficNews. По думите му, лекарствата не могат да бъдат доставени аптеките и съответно пациентите нямат достъп до тях. Някои от медикаментите нямат заместител и така хората остават без належащото си лечение. Оказва се, че проблемът с дефицита не се среща само с  "Оземпик", а и с много други лекарства на фармацевтичния пазар. 

От дълго време липсва инсулин- „Tresiba”, това е протоколно лекарство, което няма заместител. Също така има и чести закъснения с наличности на капки за очи, например „Таптиком”, който се използва за Глаукома.

Брилик”, което е антитромбозно лекарство се набавя със закъснение, а заместител с тази генерика не съществува. Хората са принудени да остават повече от седмица без лечение,  докато се възобновят наличности по аптеките, а това става все по-трудно”, разказа пред медията ни пловдивският фармацевт.

Специалистът коментира още, че този проблем съществува и при таблетни форми за диабет, например „Ксигдуо”, „Еукреас”. Има проблем дори с лекарства на свободна продажба, например „Нолипрел би- Форте”.Това е медикамент за кръвно налягане и не е налично  повече от месец, често на отказ излизат и лекарства за лечение на щитовидна жлеза, като „Метизол”, „Тирозол”,добави още.

Фармацевтът поясни, че повечето нуждаещи се ориантират за търсене и към чужбина, но не всички медикаменти могат да бъдат открити, особено ако става въпрос за инсулин. „Той е дефицитен навсякъде и трудно може да се намери в близките до България държави.”

Специалисти са на мнение, че основният проблем за периодичната липса на лекарства за различни видове хронични заболявания е сериозният реекспорт. Според фармацевти ако бъде спазван законът за реекспорта лекарствени продукти, може би проблемът ще спре.

В началото на месеца стана ясно, че се подготвят законови промени за минимизиране на риска от недостиг на лекарства. Това заяви самият министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Предлаганите законови промени засягат търговията на едро и дребна с лекарствени продукти, паралелния внос и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), посочи Хинков.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки- Николай Костов, коментира, че към момента на българският аптечен пазар липсват 392 лекарства по лекарско предписание.

 

Пълен отказ! Диабетици остават без доставки на „Оземпик” до края на aвгустВ съседните държави медикаментът също е дефицитен