Великолепна бутикова изложба с маслени и акрилни бои на 10 картини представи пловдивският художник Асен Асенов във фоайето на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив на 23 април следобед, пише glasnews.bg

Трънливият житейски път, който го довежда до откритието – таланта му да рисува, не сломява неговия дух. Изкуството за него очевидно е извор на баланс на емоции, надежда и вяра. На 36-годишна възраст той е пометен от автомобил, който се е движил със 100 км/ч. 

За своя избор да рисува Асен Асенов споделя:

"На много места по света използват рисуването като терапия - успокоява духа, носи доста позитивизъм в живота на един човек, който е претърпял дадено произшествие. Занимавам се с рисуване от около две години. Възможността ми да излезна сред природата е изключително ограничена, затова си свалям снимки от интернет - гледам снимката и така рисувам. Много от нещата не са така, както съм ги видял на снимката - трябва да има енергия, трябва да е нещо позитивно, винаги търся позитивното".

Инициаторът на благотворителната изложба в МУ – Пловдив е проф. Мариана Мурджева (ректор на МУ-Пловдив в мандата 2019-2013 г.), а главният организатор – деканът на Медицински факултет – проф. Мариела Генева-Попова. Проф. Генева изрази впечатленията си от изпитанията, през които е преминал художникът и силата, която носи:

"Това, което правим всъщност ние, е да му дадем възможност да може да рисува, да може да бъде в добра кондиция със семейството си, с работата си, с обществото. Така че - нека в навечерието на Великден ние да бъдем малко по-добри, малко по-човечни, малко по-загрижени за ближния. Пожелавам на всички щастливи и светли Великденски празници и нека доброто бъде с нас!"

За идеята за възникването на тази изложба разговаряме с проф. Мариана Мурджева:

„Идеята дойде от една друга изложба на Асен Асенов преди повече от месец, когато останах поразена от неговата съдба, таланта му на художник и несломимостта на духа му. Всеки университет е призван не само да обучава, да развива научно-изследователска дейност, но и и да възпитава в емпатия, ангажираност в социални и благотворителни дейности. Днес тази изложба е тържество на духа, празник на силната воля за осмисляне на живота“.

Изложбата ще бъде на разположение на интересуващите се до 7 май в МУ-Пловдив.