Пловдивчани пукат гуми по улица „Железарска”. За това сигнализираха потърпевши, които са се простили с две гуми, удряйки се в бетонните блокчета на новоизграждащата се бариера към арт квартала „Капана”.

„Писна ни да си трошим автомобилите вече повече от година. Обявиха, че ще бъде монтирана бариера, изляха бетонните съоръжения и ги оставиха така. Всеки ден, минавайки по улицата, все ще има някой който ще се удари и ще има поражение по колата. Току-що водач спука две гуми”, разказват търговци по улица „Железарска”.

Те са ставали неведнъж свидетели на подобни инциденти и не само. Самите те са ставали „жертва” на бетонните колчета.

„Или да слагат бариерата, или да махнат колчетата. Най-малкото да обезопасят пътя и да сложат информационна табела. Кой ще плати сега разходите ни по потрошените автомобили?”, питат още пловдивчаните.

Съвсем скоро бариерата ще бъде факт. Към момента се чака становище на НИНКН за визията на бариерата и самата кабинка, заяви пред медията Йордан Ставрев – зам.кмет по сигурността в Пловдив.

„Все още чакаме проектът да бъде върнат. Забавихме се с монтирането на съоръжението, но все пак трябва да мине процедурата. При зелена светлина, ще ни е необходим един ден, най-много два, за да се инсталира бариерата и да се постави кабината. Последната ще е брандирана и ще е еквивалентна с тази на улица „Дондуков””, заяви Ставрев.

Той апелира към хората да са по-внимателни и наблюдателни при преминаване по въпросната улица. Причината за инцидентите по думите му, не е свързана със съоръжението, а с факта, че водачите не са съобразяват с прилежащата инфраструктура.

Припомняме, че поставянето на бариери на ул. „Железарска” е в съответствие с Генералния план за организация на движението и плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Като целта му е предотвратяване на евентуални терористични актове с МПС и за осигуряване спокойствието на живота и здравето на гражданите, за контролиран достъп до най-дългата пешеходна улица в Европа – Главната и прилежащите ѝ зони. Средно на ден те са посещавани между 2000 и 4000 човека.

На бариерите ще има и денонощно дежурни служители на „Общинска охрана“.