Безпрецедентно Община Пловдив ще гласува бюджета си на практика с последната сесия за този мандат. След  политическата криза и  дългото управление на служебните кабинети, бюджетът на страната бе гласуван в края юли. По  закон общините гласуват своите  макрорамки месец след  приемането на националния бюджет.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че момента се изготвя бюджета и той ще бъде качен на сайта на Общината около 20 август и ще се гласува в началото на септември.

Припомняме, че в началото на април бе гласувана т.нар. разчет на бюджета на Община Пловдив, за да се блокира работата на администрацията заради липса на републикански бюджет.  Тогава тя бе в размер на 630 млн. лева.

Според Родопски няма да има съществена разлика между приетата рамка и официалния бюджет. Той обаче изрази притеснения, че последните два месеца – юли и юни има много ниска събираемост на данъците.

„Обичайно събираме месечно около 24 млн. лева, през последните  два месеца постъпленията са двойно по-малко. Не знам на какво се дължи това”, коментира зам.-кметът по финанси.

Относно притесненията, че няма да има средства за увеличението на служителите  в общинските предприятия, все пак пари са се намерили, обясни Родопски.

Според закона за държания бюджет е  регламентирано 10% увеличение на заплатите на държавните служители, които са в администрацията на Община Пловдив, което ще бъде и със задна дата.  От държавата са отпуснали и 3,9 млн. лева за вдигането на заплатите, с което може да се покрие и увеличението в общинските предприятия.