Пловдивският административен съд отмени заповедта на бившия шеф на ОДМВР Пловдив  Васил Костадинов, с която служител от Районното в Стамболийски е наказан от него заради забавяне при издирването на Димитър Малинов от Цалапица.

Малинов изчезна на 20 юли 2023 година, два дни по-късно близките му подали сигнал в полицията на Стамболийски, а късно вечерта на 26 юли тялото му беше открито заровено на сметище край село Цалапица. Многократно Майката на момчето коментираше, че е нямала адекватна реакция от ръководството на пловдивската полиция и на тази в Стамболийски. Това вероятно  е бил поредният опит на Костадинов, за да  отклони вниманието от неадекватните решения на ръководството на пловдивската полиция.

 Жалбоподателят - младши оперативен дежурен в управлението в Стамболийски оспорва заповедта за дисциплинарното наказание,  като твърди, че то е неправилна и незаконосъобразна с искане за отмяната й.

Полицаят бил на работа на 23 юли 2023-а и му било ясно, че Малинов бил обявен за местно издирване, но e нямало резултат от действията , затова били подготвени документите за обявяването общодържавно издирване. След като бе намерено тялото на Митко и соченият за извършител избяга, последваха ред отстранени начланици- на полицията в Пловдив Васил Костадинов и Стамболийски  -Ангел Керпиев.

След проверката, от комисията излязла със становище, че младшият оперативен дежурен не трябва да бъде наказван, но въпреки това била издадена заповед за санкцията "предупреждение".

След оспорването му, той я оспорил и административните магистрати са я намерили за неоснователна.

"В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота или конкретни неосъществени задължения. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия", е записано в мотивите към решението. То е окончателно и не подлежи на обжалване.