По покана на Областния управител на област Пловдив – д-р инж. Илия Зюмбилев, на 16 май 2024г., делегация от  Провинция Хайнан, Китайска Народна Република,  ръководена от г-жа Фу Цайсян – Заместник-директор на Постоянния комитет на Народния конгрес на Провинция Хайнан, бе на официална визита в Областна администрация – Пловдив.

Представителните отношения между двата региона датират официално от 19 октомври 2018 година с подписаното в Пловдив двустранно Споразумение за установяване на побратимени отношения между Област Пловдив и Провинция Хайнан.

В състава на делегацията от Хайнан участваха г-н Сие Сюнфън - Директор на Комитета по задграничните китайски и външни работи към Постоянния комитет на Народния конгрес на провинция Хайнан; г-жа Жао Сюндзиен - Директор на Отдела за обществена култура към Департамента за туризъм и култура, радио и телевизия и спорт на провинция Хайнан; г-н Хъ Шундзин – Председател на Постоянния комитет на Народния конгрес на местното управление на окръг Чандзян в Провинция Хайнан; г-жа Фу Панчан – Заместник-ръководител на местното правителство на окръг Дин-ан в Провинция Хайнан, и г-жа Ли Лин – Ръководител на Представителния отдел за сътрудничество на Бюрото за международно икономическо развитие на Провинция Хайнан. В делегацията участва и г-жа Виолета Ци - Аташе в Посолството на Китайската народна република в Република България.

На срещата присъстваха Главният секретар на Областна администрация - Пловдив – г-н Георги Янев, Директорите на обща и специализирана администрация – г-жа Анжела Костадинова и г-н Николай Аджеларов, Заместник-председателите на Общински съвет – Пловдив – г-жа Добромира Костова, г-жа Елена Грозданова и г-н Илия Гатев, Изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ – г-жа Катя Стайкова,  г-н Кръстьо Белев – старши консултант в Българо-китайска асоциация за бизнес развитие и адвокат Атанас Богданов от сдружение с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“, китайски граждани с бизнес в Пловдив.

В хода на официалните разговори двата органа на изпълнителната власт - Областна администрация – Пловдив и Провинция Хайнан, представиха структурата, дейността и пълномощията си.

От своя страна г-жа Фу Цайсян подчерта, че Провинция Хайнан е най-младата провинция в Китайската народна република, образувана на 13 април 1988 г., единствена с тропически климат и със специален статут на свободна зона за туризъм и икономика, която притежава 4 летища и голямо пристанище, а в икономически аспект произвежданият течен каучук, с който Хайнан има значителен дял на Световния пазар.

Ръководителят на китайската делегация посочи, че общото между Област Пловдив и Провинция Хайнан е земеделието, съхранените природни ресурси и производството на специфични продукти като розовото масло. На срещата се обсъдиха въпроси за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, както и възможностите за по-интензивен икономически обмен, целящ напредък в търговско-производствената дейност и деловите отношения между Област Пловдив и Провинция Хайнан. Разгледаха се икономическите отношения в параметрите на силното развитие на технологиите, очертаха се и перспективите за осъществяване на двустранно партньорство. Важен пункт, който бе изразен от домакините и китайската делегация, е засилването на сътрудничеството в областта на културата и образованието.

В края на срещата г-н Димитър Добрев, изпълняващ функциите на Областен управител, и г-жа Фу Цайсян си пожелаха повече съвместни инициативи между двете институции и двата региона във всички сфери на обществения живот, като размениха протоколни подаръци.

Програмата на официалната визита на китайската делегация от Провинция Хайнан завърши с посещението на Епископската базилика на Филипопол - най-голямата раннохристиянска църква в България.