Дълга съдебна сага за отдаването под наем на място за павилион на топ локация в Пловдив завърши с отмяната на конкурса.  Причината е, че критериите, които е заложил Общинският съвет са субективни и нямат конкретни условия, по които комисията да се води.

Теренът, който Община Пловдив бе решил да отдава под наем, се намира на кръстовището на бул. „България” и ул. „Васил Левски” – точно срещу „Ескейп”. От години там има павилиони, които са за бързо хранене, като градската управа бе решила да пусне нова процедура за срок от 10 години.

Така в началото на 2021 година Общинският съвет приема да се отдадат 100 кв.м близо до малкия парк на кръстовището, който е с обща големина 800 кв.м. Критериите в конкурса са – 30% цена и 70%  „предложение, свързано с управлението на имота, благоприятно за Община Пловдив”. Фирмите, които са се явили на търга са били две – „Радира” ЕООД и „Олимп фудс” ООД.

Офертата на „Радира” е била размер на наем от 400 лв. на месец с ДДС.  Те са смятали да изградят павилион на стойност от 70 000 лева, който след това да остане за Община Пловдив. Отделно е записано, че ще се направи детска площадка за 40 хил. лева, фитнес на открито за 10 000 лева, ново парково осветление за  10 хил. лева, облагородяване на зелените площи с 10 хил. лева и нова  алейна мрежа – 10 хил. лева.  Или общо инвестиция от 150 хил. лева.

Другата фирма „Олимп фуудс” предлага наемна цена от 500 лева на месец с ДДС.  Във втория критерии за управление на имота не са дадени конкретни ценови параметри, а е записано:  направа на видеонаблюдение; поддържане на зелените площи; ремонти и боядисване на пейките  и оградата; изграждане на алея в тревната площ, закупуване и монтиране на хранилки и поилки за птички;  периодично почистване на градинката и терена около обекта; дружеството предлага да организира периодично безплатен обяд на някои от социалните домове по предложение на Община Пловдив.

Комисията, отредена от Общинския съвет дава повече точки на първата фирма заради критериите за стопанисване на обекта и така тя е избрана за победител. „Олимп фуудс” обаче обжалва избора на „Радира” , като първо Административният съд, а след това и Върховният административен съд отменя конкурса.  Заради неясните конкурсни правила преписката е върната на кмета, който трябва да организира нов конкурс за съответното място.