Новата доза „парфюмиране” на дъждоприемните шахти в Пловдив няма да се състои. Директорът на отдел „Екология” Вяра Колева е прекратила обществената поръчка, с която се готвеше изсипването на препарат за отстраняване на лоша миризма от отлагания на биоразградима субстанция в шахтите за нови 360 хиляди лева.

Мотивите за прекратяването на процедурата е, че само една фирма е подала оферта. Поради това не можело да се създаде реална конкурента среда и да се осъществи принципа на  публичност, прозрачност, контрол и равнопоставеност в разходването на публичните средства.

Единствената фирма, която е кандидатствала по процедурата е  „Биолайф – И – 1” ЕООД, която е едната от трите компании, заедно с „Биолайф- Еко и „Диели инвест”, с договор по първата процедура. Стойността й бе за 480 хиляди лева, като трите стопански субекта са изразходвали средствата за 13 дни, обработвайки четири карета в централна градска част. 

Новата поръчка бе със същия предмет. С нея се целеше почистването на канализационните колектори от наноси и отложения без влагане на човешки ресурс.  То трябваше да стане през колекторната мрежа, като третирането да се  извършва през шахтите чрез биоинженерна технология, която ще позволи комплексно екологично обработване едновременно на шахтите и на колекторната мрежа чрез бързо разграждане на органичните вещества.  Парите бяха за участъка, заключен между бул. „Христо Ботев“, бул. „Източен“, бул. „Марица – Юг“ и бул. „Цар Борис III Обединител“, в който попадат 35 к второстепенна канализационна мрежа и 6 км главни канализационни колектори.

Припомняме, че проверка в две от каретата около между бул. „Руски”, ул. „Иван Вазов”, ул. „Гладстон” и „Авксентий Велешки”,както и в района между Главната и ул.”Преслав” обаче установи, че много  от шахтите вече са затлачени след „парфюмирането”.

 Някои от тях дори имаха излязла растителност, която не би трябвало да се появява, предвид факта, че сместа е за биоразградими субстанции.  Нещо повече, самите шахти не  са почистени, макар че има и друг договор на Община Пловдив, който е именно за това.

Тогава наш репортер установи, че на основните улици и артерии шахтите са поддържани, но не така стоят нещата с вътрешните улички. На места шахтите са догоре пълни с листа, фасове и боклуци, а някои дори са бетонирани.

Изсипаха „парфюм” за 480 хил. лева в шахти в Пловдив за 13 дни, много от тях – затлачениОбщина Пловдив се готви да изхарчи още 360 хил. лева за друга част от колекторската мрежа